Deleža sta sicer kupila prek svojih podjetij Torion (Kmecl) in Energotrans (Novak), ki sta ju ustanovila v začetku januarja oziroma nekaj tednov pred nakupom.

Medtem ko sta Kmecl in Novak prišla do slabe desetine Etre 33, pa je še večji delež, približno 13,4 odstotkov, kupilo manj znano podjetje Transing, ki je v lasti Metoda Smrekarja in se ukvarja z izrednimi prevozi. Po podatkih s konca leta 2008 je precej zadolženo, saj je imelo ob 1,2 milijona evrov kapitala za kar 11,5 milijona evrov obveznosti.

Da je pri prevzemu Etre 33 sodelovala tudi njena uprava, je Kolektor med vrsticami razkril že konec januarja, ko je prišlo do podpisa pogodbe s prejšnjim lastnikom - družbo Sarini Borisa Pipana. Vendar je ostalo zgolj pri tem. Niso namreč povedali, kdo je pridobil kolikšen lastniški delež, kot tudi ne, koliko so plačali za Etro 33, katere vrednost je ocenjena na od 20 do 30 milijonov evrov. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvo, je razvidno, da je idrijski Kolektor postal "le" 45-odstotni lastnik Etre 33, še dodatnega 22,5 odstotka pa je kupil FMR, večinski lastnik Kolektorja.

tomaz.modic@dnevnik.si