Pet let po izidu albuma Demon Days se Murdoc Niccals in co. vračajo z albumom Plastic Beach, v katerem gostuje cel niz zvezdnikov iz sveta glasbe. Tako so tu Mos Def in Bobby WOmack, Snoop Dogg, De La Soul, Mark E. SMith, Lou Reed, Mick Jones in Paul Simenon, ter še mnogi drugi. Skupina je za potrebe snemanja albuma spremenila svoje prebivališče in se preselila na skrivni plavajoči otok, globoko v južnem Pacifiku, sestavljenem iz raznih razbitin, ruševin in ostale človeške zapuščine, na katerem je sedež Plastic Beach-a.

Plastic Beach je med drugim najbolj oddaljena točko od bilo katere kopenske mase na Zemlji; skratka najbolj zapuščen kraj na planetu.

Največja svetovna animirana skupina Gorillaz, je bila ustanovljena leta 1998, kot projekt frontmena Damona Albarna. Od takrat so prodali preko 12 milijonov albumov Gorillaz (2000) in Demon Days (2005). Bili so hit številka 1 v več ducat državah po svetu in dobitnik številnih nagrad, vključno z Grammy-ji, Ivor Novello, VMA in EMA.

Povratek skupine Gorillaz bo najverjetneje glavna novica letošnjega festivala Coachella. V nedeljo 18. aprila bodo Gorillaz uprizorili svojo prvo predstavo v živo na tleh ZDA, po navdihujočem Demon Days Live nastopu aprila leta 2006 v Apollo Theater-u v New York-u.

Pod produkcijo albuma Plastic Beach so podpisani Gorillaz.