Predsednica oblasti v Madridu Esperanza Aguirre odločitev vlade brani z besedami, da se noben drug dogodek ne more tako jasno identificirati s špansko in mediteransko kulturo. V dokaz njihove kulturne vrednosti je navedla navdušenje nad bikoborbami, ki so ga gojile pomembne osebnosti iz sveta umetnosti, denimo slikarja Pablo Picasso in Salvador Dali, pa tudi ameriški pisatelj Ernest Hemingway ter španski pesnik in dramatik Federico Garcia Lorca.

Nekateri časniki so Aguirrejevo v petek obtožili političnega oportunizma in motenja razprave o tem, ali prepovedati bikoborbo, ki trenutno poteka v katalonskem parlamentu v Barceloni, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Bikoborbe imajo poseben kulturni pomen za Španijo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal podpredsednik madridske vlade Ignacio Gonzalez v odgovor tistim, ki bikoborbe opisujejo kot mučenje živali.

Okoljska komisija v katalonskem parlamentu je medtem razpravljala o tem, da bi bikoborbe prepovedali, za kar je že leta 2009 dobila zeleno luč v parlamentu.

Med strokovnjaki, ki sodelujejo v razpravi, je tudi francoski filozof Francis Wolf, ki je bikoborbe opisal kot del svetovne dediščine, kot spektakel "izjemne lepote in edinstvenih emocij", katerega konec naj bi vodil v pokončanje bika.

Bikoborba je "čustvo, strast življenja in smrti, spoštovanje in dajanje" je pred začetkom sredine razprave pred komisijo povedal bikoborec Joselito.

Nasprotniki bikoborbe pa poudarjajo predvsem trpljenje bikov, ki jim v telo zapičijo več dolgih sulic in ki jih na koncu pokončajo z mečem.

Bikoborbe ne moremo braniti v imenu tradicije, saj so lahko tudi tradicije nesprejemljive, je prepričan filozof Jesus Mosterin, pri čemer je izpostavil primer obrezovanja žensk in nasilje nad ženskami.

Njegove komentarje je zavrnila tako Socialistična stranka premierja Joseja Luisa Zapatera kot opozicijska konservativna Ljudska stranka, ki je Mosterina obtožila, da želi napraviti nasilje v družini za trivialno.

Če bo Katalonija prepovedala bikoborbe, bo prva španska avtonomna pokrajina, ki bo to storila po Kanarskih otokih. Tam so bikoborbe prepovedali leta 1991, še poroča dpa.