"Potem ko Tina Maze na današnjem smuku v Crans Montani ni nastopila in ko sem prebral njeno izjavo, sem bil zelo presenečen in razočaran. Z rezultati, ki ji dosega in jih je dosegala, sem bil vedno navdušen in vesel. Vem, da je ena najboljših slovenskih športnic vseh časov. Pri dogovorih med SZS in njeno ekipo nisem nikoli sodeloval. Pri nesporazumih s SZS, ki so nastali predvsem in samo zaradi pomanjkanja denarja in se vlečejo že drugo leto, sem bil do današnjega dne na željo večih ljubiteljev smučanja pripravljen pomagati in odnose med SZS in Tino Maze urediti v obojestransko zadovoljstvo. Po današnji izjavi Tina Maze in Andree Massija pa dokončno odstopam od vsakih nadaljnjih aktivnosti," je dejal Vogrinec.

Vogrinec je je odzval na izjavo Tine Maze, ki dejala, da na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v švicarski Crans Montani, ni nastopila, ker zaradi pritiskov, ki jih ekipa doživlja v zadnjem času, ni bila osredotočena na težko in zahtevno preizkušnjo. "Od prihoda z olimpijskih iger v Kanadi se me enostavno preveč sposojajo in dajejo o meni vsemogoče izjave, ki niso na mestu. Tu mislim predvsem na Toneta Vogrinca, ki se je šel najprej 'mirovnika', potem pa medijem govoril neresnice o stvareh, ki se ga ne tičejo. To se tudi v meni nabira in me moti. Sem utrujena, smuk pa je bil težak, tudi zaradi razmer, zato sem se odločila, da ga izpustim in grem na jutrišnjo tekmo, saj mi superveleslalom veliko več pomeni kot današnji smuk," je pojasnila Mazejeva.

SZS se ograjuje od današnjih izjav Mazejeve in Vogrinca

Smučarska zveza Slovenije ne izvaja nikakršnih pritiskov na Tino Maze ali njeno ekipo, zato smo začudeni nad njenimi današnjimi izjavami, ki v senco postavljajo izvrsten dosežek Maruše Ferk na današnjem smuku v Crans Montani, so danes sporočili s Smučarske zveze Slovenije.

Najboljša slovenska alpska smučarka in dobitnica dveh srebrnih medalj na nedavnih olimpijskih igrah v kanadskem Vancouvru Tina Maze je danes odpovedala nastop na smukaški tekmi svetovnega pokala in ga utemeljila s pritiski, ki jih ekipa doživlja v zadnjem času, zato naj ne bi bila osredotočena na težak in zahteven smuk. Kot glavnega krivca je Mazejeva izpostavila starosto slovenskega smučanja Toneta Vogrinca.

Slednji je kasneje sporočil, da dokončno odstopa od vsakih nadaljnjih aktivnosti pri urejanju odnosov med ekipo Tine Maze in Smučarsko zvezo Slovenije. Pri smučarski zvezi pa so začudeni nad današnjimi izjavami in trdijo, da bistva zapleta ne poznajo, a so vedno pripravljeni prisluhniti in pomagati pri iskanju rešitev, obenem pa dodajajo, da tedni, ko se končujejo svetovni pokali, morda niso najbolj primerni za to.

Mazejeva ni bila osredotočena na smuk

Črnjanka Tina Maze, ki je na olimpijskih igrah v Kanadi osvojila dve srebrni medalji in se vpisala v slovensko športno zgodovino, je za STA dejala da na smuku za svetovni pokala alpskih smučark v švicarski Crans Montani, ni nastopila, ker "zaradi pritiskov, ki jih ekipa doživlja v zadnjem času, ni bila osredotočena na težak in zahteven smuk."

"Enostavno od prihoda z olimpijskih iger v Kanadi se me preveč sposojajo in dajejo o meni vsemogoče izjave, ki niso na mestu. Tu mislim predvsem na Toneta Vogrinca, ki se je šel najprej 'mirovnika', potem pa medijem govori neresnice o stvareh, ki ga ne zadevajo. To se tudi v meni nabira in me moti. Sem utrujena, smuk pa je bil težak, tudi zaredi pogojev, zato sem se odločila, da smuk izpustim in grem na jutrišnjo tekmo, saj mi superveleslalom veliko več pomeni kot današnji smuk," je pojasnila Mazejeva.

Anrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, svoje varovanke ni prepričeval, da bi nastopila na smuku. "Že danes zjutraj sem videl, da ni pri stvari. Običajno jo skušam prepričati, da bi nastopila. Tokrat ni bilo tako, ker je pomembna tudi varnost ... Od sprejema v Ljubljani naprej je bilo vse skupaj narejeno brez okusa in bi se moralo drugače narediti. V Sloveniji bi morali imeti več spoštovanja do športnikov, ne glede na to, ali se naredi dober rezultat ali pa se to včasih ponesreči," je menil Massi.

Tina se še bori za odličja v posameznih disciplinah, ima pa možnosti za visoko uvrstitev tudi v skupnem seštevku pokala, ki se bo končal s finalom prihodnji teden v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. "Moja prioriteta so nastopi v svetovnem pokalu, a se vodilni v Smučarski zvezi Slovenije tega ne zavedajo in hočejo reševati probleme že sedaj, ko sezona še poteka ter na najrazličnejše načine pritiskajo na medije. To se mi ne zdi pošteno, saj bi se morali zavedati, kaj počnemo, kakšne olimpijske igre so za nami in kaj je še pred nami. Našo ekipo to moti. Te tekme bomo opravili do konca, delali s polno paro. Šele po koncu sezone pa bomo videli, kako bomo ukrepali naprej," je povedala Mazejeva in dodala: "Mi imamo sezono in tekme tudi po OI. Ves čas smo neprestano pod stresom že zaradi tega in bi si več spoštovanja zaslužili tudi od vodilnih SZS, ki dajejo neprimerne izjave in odgovarjajo v našem imenu, pa čeprav s tem nimajo nič. Sama medijev sicer ne berem, to počne Massi. Vidim pa, koliko se o tem govori in kako njega to ovira pri našem delu. To čutim tudi sama, ker smo ves čas skupaj. Imamo pa preveč natrpan tekmovalni program, da bi se ukvarjali z drugimi stvarmi kot s treningi in tekmovanji ter s tem, kar k temu neposredno sodi."

Vonnova zmagala na smuku v Crans Montani, Ferkova četrta

Američanka Lindsey Vonn je zmagala na smuku za svetovni pokala alpskih smučark v švicarski Crans Montani (1:35,26) in osvojila mali kristalni globus v disciplini. Maruša Ferk je osvojila četrto mesto (+0,39) in je le za stotinko zgrešila tretje mesto. Tina Maze, druga Slovenka, ni nastopila.

Druga je bila presenetljivo Italijanka Johanna Schnarf, ki je za stotinko zaostala za Vonnovo, tretja pa je bila Švicarka Marianne Abderhalden (+0,38). Mazejeva ni nastopila, kot je dejala, "ker zaradi pritiskov, ki jih ekipa doživlja v zadnjem času, ni bila osredotočena na težak in zahteven smuk."

Ferkova je z visoko startno število 42 med 48 tekmovalkami nastopila izvrstno in dosegla svoj drugi najboljši rezultat v karieri. Tretje mesto je dosegla na veleslalomu v Garmisch Partenkirchnu v lanski sezoni. "Škoda stotinke, ki me je ločila od stopničk, toda tudi četrto mesto je zelo lep rezultat. Danes so bili pogoji povsem zimski, padal je sneg, tudi veter je igral vlogo. Dobro sem se pripravila na tekmo na startu in na cilju sploh nisem mogla verjeti dosežku. V hitrih disciplinah je napredek bolj počasen, kot v tehničnih disciplinah. Sem pa letos zelo dobro začela smučati, všeč mi je, ker je hitro. To je lepa popotnica za naslednjo sezono. Lani sem napredovala v slalomu, letos v hitrih disciplinah, naslednje leto pa upam, da bom napredovala v vseh petih," je bila vesela Ferkova.

Ferkova je bila med tekmovalkami, ki so dodobra izkoristile priložnost zaradi nekoliko boljše vidljivosti in spremenjene smeri vetra, ki je nekoliko olajšal vožnjo tekmovalkam proti koncu startne liste. "Ferkova je opravila fantastičen nastop in izkoristila razmere, ki jih je imela in dobro odsmučala. Proti koncu startne liste se je veter nekoliko spremenil in dekleta so dosegle boljše čase na nekaterih delih. Ferkova je v tej zimi dosegla izjemen napredek v superveleslalomu in smuku. V zadnji disciplini je že pred tem dosegla točke pokala," je bil zadovoljen vodja slovenske ženske reprezentance Dejan Poljanšek. Po sedmih smukih sezone je na 31. mestu Ferkova (51 točk), 44. pa Mazejeva (45). Črnjanka pa je ostala na petem mestu v skupnem seštevku pokala (701).

Prvo ime tekme in sezone pokala je Vonnova, olimpijska smukaška zmagovalka na progi v Whistlerju. S šesto smukaško zmago v pokalu v tej zimi je še tretjo sezono zapored osvojila prvo mesto v skupnem seštevku pokala v tej disciplini. Že pred olimpijskimi igrami je osvojila mali kristalni globus za superveleslalomsko zmago, najboljša pa je bila tudi po edinih dveh letošnjih tekmah v superkombinaciji. Ta disciplina je bila v petek zaradi premočnega vetra odpovedana in šele na finalu pokala konec naslednjega tedna v Garsmisch Partenkirchnu bo Mednarodna smučarska zveza (FIS) odločila, če bodo sploh podelili kristalne globuse; po pravilih je potrebno za to v sezoni opraviti najmanj tri tekme.

Vonnova je dosegla skupno 32. zmago v pokalu ter pred Nemko Mario Riesch, dvakratno olimpijsko zmagovalko in tokrat šestouvrščeno, prednostjo pred zadnjimi petimi tekmami sezone povečala na 197 točk. Veliki kristalni globus konec prihodnjega tedna bo verjetno v rokah 25-letne Američanke tretjič zapored. Pred finalom pokala naslednji teden v Nemčiji bo v nedeljo v Crans Montani ob 9.45 na programu še superveleslalom.