Okoli 60 pretežno delavk družbe IKA v letošnjem letu še ni prejelo plače. Ostale so brez povračila stroškov za malico in prevoz na delo, prejele pa niso niti še lanskega regresa. Stečaj podjetja je zato po mnenju sindikalistov zanje skoraj najboljša možna rešitev, saj bodo na zavodu za zaposlovanje lahko dobile vsaj nadomestila plač. Družba ima od začetka februarja tudi blokiran bančni račun.

Težava je v tem, da jih ima večina med njimi nizko izobrazbo. Mnoge so priučene šivilje, njihova povprečna starost pa je 48 let, zato bodo po lastnem pričevanju zelo težko dobile drugo zaposlitev. V tem je najverjetneje iskati tudi razlog, zakaj so ob minimalni plači vztrajale toliko časa in niso ajdovske družbe že prej zapustile.

"V podjetju se ne dela več, zaključiti je potrebno le še nekaj malenkosti, večina delavk pa je bila danes pozno dopoldan poslana domov," je povedal sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Bojan Kramar. "Pripravljen je že predlog za stečaj, ki ga je direktor podpisal in v ponedeljek naj bi ta predlog predali na pristojno sodišče v Novi Gorici," je še dejal.

Med razlogi, ki jih je Kramar navedel za stečaj, naj bi bilo predvsem pomanjkanje dela, dolgovi in nezadostna likvidnost. Po besedah delavk naj bi imeli dela dovolj, saj naj bi pravkar na razpisu pridobili delo za Pošto Slovenije, vendar pa podjetje nima dovolj likvidnostnih sredstev za nakup repromateriala.

Nekatere delavke pa so opozorile, da naj bi direktor Zvonko Štanc delo odstopal svojemu podjetju v Bosni in Hercegovini, kjer je delovna sila cenejša od slovenske.

Popoldne se je oglasil tudi Štanc, ki je za STA povedal, da kljub upadu naročil družba ni mogla zmanjšati stroškov poslovanja, kjer bistven delež predstavljajo stroški dela. "Kljub temu smo že pred petimi meseci pristopili k pripravi programa prestrukturiranja družbe, ki je vključeval projekt finančnega prestrukturiranja in prestrukturiranja poslovnega modela," je povedal Štanc.

Ves ta čas so se pogajali z bankami za njihovo sodelovanje pri programu prestrukturiranja, vendar so bili v tem tednu obveščeni, da banke dodatnih kreditnih tveganj niso pripravljene prevzemati.

"Po temeljiti preučitvi razmer je uprava prišla do sklepa, da je za vse upnike, s tem tudi za zaposlene, najboljša čim hitrejša uvedba stečajnega postopka za družbo. O postopkih in nameravanih ukrepih so bili obveščeni tako nadzorni svet kot svet delavcev in predstavniki obeh sindikatov," je še dejal Štanc in potrdil, da je uprava družbe, ki je v sto odstotni lasti zaposlenih in bivših zaposlenih, danes na sodišče poslala predlog za stečaj.