Slovenski prvaki so k našim severnim sosedom prišli brez zdravstvenih težav, tako da je imel Glenn Hoag sladke skrbi pri sestavi ekipe, na koncu pa se je povsem logično odločil, da brez dresa za tekmo ostaneta »rezervni« libero Aleš Fabjan in Marcelo Barreto, ki se je šele pred kratkim vrnil v trenažni sistem po poškodbi. Še pred uradnim ogrevanjem je polovica blejske ekipe že prišla na parket in za sprostitev napetih živcev pred pomembnim obračunom odigrala nogometni »pepček«. Odbojkarji ACH so pokazali zavidljivo nogometno znanje, na prvi pogled pa so še mnogo bolj izstopali s svojimi novimi frizurami, saj so si po skalpu Macerate v prejšnjem krogu lige prvakov pobarvali lase na modro, oba libera pa na oranžno. Nekaterim je sicer modri odtenek do tekme že zbledel, za kar je bil kriv napačen postopek, pri katerem bi se morali za trajnejši obstoj modre barve predčasno pobarvati na »blond«.


Marsikdo je v Sloveniji menil, da bo potem, ko so Blejci senzacionalno izločili slovito Macerato, avstrijski prvak lahek zalogaj, a dogajanje na igrišču je že v prvem nizu dokazalo nasprotno. Tirolci so namreč v povsem enakem položaju kot slovenski predstavniki in še kako dobro se zavedajo izjemne priložnosti za uvrstitev na zaključni turnir četverice. Od tod so tudi črpali svojo izjemno požrtvovalnost, nekajkrat pa se jim je nasmehnila še sreča, ko se je žoga od odličnega blejskega bloka odbijala v avt. V teh kriznih trenutkih kanadski strateg na blejski klopi Glenn Hoag prekinitev igre ni izrabil za kakšne silne napotke svojim fantom, ampak jih je skušal čim bolj pomiriti in jim povrniti samozavest.
V drugem nizu se je sprva zdelo, da je ta pristop obrodil sadove, saj je ACH zaigral bolj agresivno. S tem je pridno zbiral točke v pohodu na izenačenje, a vse je na glavo obrnila izjemna točka Hypa Tirola, s katero so gostitelji dobili dodatno energijo in na blejsko žalost prišli do podvojitve prednosti v nizih. Ta rezultat več kot očitno ni odražal morebitne kakovostne razlike med moštvoma, kar je goste privedlo do tega, da so v tretjem delu igre končno zaigrali v svoji najboljši izdaji. Alen Pajenk, Oliver Venno, Andrej Flajs in Vid Jakopin so začeli po žogi udarjati z vso silo, tako da je bil tudi do tedaj odličen sprejem Hypa povsem brez moči. Le 14 osvojenih točk domače ekipe tako na najlepši način opiše, s kakšno silo je ACH vladal v tretjem nizu.


A tako hitro, kot so se Blejci vrnili »v igro«, so se znova znašli v težavah. Avstrijski prvak je v četrtem nizu hitro ušel in prednosti treh do štirih točk nikakor ni izpustil iz rok. Pri vodstvu Hypa z 20:15 je postalo jasno, da bodo morali slovenski odbojkarji prihodnji teden odigrati popolno tekmo, če bodo želeli na zaključni turnir. Že zdaj pa je jasno, da bodo morali imeti ob sebi peklensko vzdušje v dvorani Tivoli, v kolikor želijo uresničiti sanje.


»Imamo zelo mlado ekipo, ki je prvič v takem položaju. V Innsbrucku nismo odigrali tako, kot smo se dogovorili,« je poraz opravičeval blejski strateg Glenn Hoag, avstrijski Štefan Chrtiansky pa je dodal: »Ne vem, ali bo ta prednost dovolj za povratno tekmo, ker sta obe moštvi zelo podobni in lahko zmagata tako v gosteh kot doma. Vse je še odprto.«