Predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki bo predvidoma prek dokapitalizacije vstopila v lastništvo Gorenja, in Kapitalske družbe (Kad) naj bi si že izmenjali načelna stališča, jutri pa bosta o dokapitalizaciji Gorenja govorila tudi upravni odbor EBRD in nadzorni svet Kapitalske družbe.

O podrobnostih dokapitalizacije Bobinac včeraj ni želel govoriti, po naših informacijah pa naj bi si prizadeval za najmanj 50-milijonsko dokapitalizacijo. Končna višina dokapitalizacije še ni dogovorjena, po neuradnih informacijah pa naj bi se cena dokapitalizacijske delnice gibala med 13 in 17 evri, odvisno od višine in načina dokapitalizacije.

Čeprav je Bobinac v zadnjih tednih zatrjeval, da bodo dokapitalizacijske delnice najprej ponudili obstoječim delničarjem, pa nam je več virov potrdilo, da je trenutno odprta tudi možnost, da bi dokapitalizacijske delnice ponudili le izbranim investitorjem na čelu z EBRD. V tem primeru je pričakovati tudi višjo ceno dokapitalizacijske delnice, saj v nasprotnem primeru dokapitalizacija ne bi dobila podpore delničarjev. Do dokapitalizacije Gorenja naj bi prišlo že v prvi polovici letošnjega leta, ker Kad pri njej predvidoma ne bo sodeloval, pa se bo njegov delež s trenutnih 26 znižal na okoli 20 odstotkov. Končni cilj je, da bi Kad postal le portfeljski lastnik Gorenja oziroma bi svoj delež znižal na okoli pet odstotkov, vendar pa hitrega umika ni pričakovati.

"Načelno je strateški cilj EBRD pomagati slovenskim podjetjem pri povečanju prisotnosti na trgih zunaj Slovenije, širitvi, večji konkurenčnosti in zmanjšanju deleža države v njihovem lastništvu," je za Dnevnik povedal direktor EBRD za Slovenijo François Lecavalier, ki "konkretnih pogovorov ni želel komentirati", naših informacij pa niti potrditi niti zanikati. Med kandidati za dokapitalizacijo se podobno kot pred tremi leti omenja tudi International Finance Corporation (IFC), ki je del Svetovne banke. Ta bi sicer lahko v Gorenje vstopil ali z nakupom dokapitalizacijskih delnic ali kot posojilodajalec, s čimer bi lahko Gorenje uskladilo strukturo virov financiranja. Skupina Gorenje ima sicer po zadnjih uradnih podatkih iz konca septembra lani 484 milijonov evrov finančnih obveznosti in 164 milijonov evrov obveznosti do dobaviteljev ter 368 milijonov evrov kapitala.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Gorenje si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.