Za prodajo 17-odstotnega deleža v romunski družbi Trade Trans Terminal so se odločili, ker terminal ni izpolnjeval pričakovanj, so pojasnili v Luki Koper. Svoj delež je Luka Koper prodala družbi Trade Trans Log, odvisni družbi slovaške družbe Trade Trans Invest (TTI), ki je tudi delna lastnica omenjenega terminala.

Sočasno s prodajo deleža v romunski družbi je Luka Koper od slovaške družbe Spedition Trade Trans Holding ponovno odkupila 49-odstotni delež v svoji odvisni družbi Adria Terminali. "Za ta korak smo se odločili zaradi strateške usmeritve uprave po samostojnem obvladovanju in razvijanju terminala v Sežani, ki ima v strategiji zalednih terminalov osrednjo vlogo," pojasnjujejo iz Luke Koper.

Družbo Adria Terminali je Luka Koper sicer ustanovila leta 2007. Po odkupu 10-odstotnega deleža v slovaški TTI je 49-odstotni delež Adrie Terminali prodala slovaški družbi Spedition Trade Trans Holding, ki naj bi bila lastniško tudi povezani s TTI. Po navedbah iz Luke Koper so posel takrat sklenili zaradi pričakovanih sinergijskih učinkov, ki naj bi jih pripeljal nov lastnik.

Koliko so v Luki Koper odšteli za odkup 49-odstotnega deleža Adrie Terminali in koliko so iztržili od prodaje deleža v romunski Trade Trans Terminal, je po navedbah iz Luke Koper poslovna skrivnost. So pa pojasnili, da je cenitve opravila neodvisna revizijska hiša in da naj bi bila deleža podobno ocenjena. Pogodbe o nakupu in prodaji so podpisali v ponedeljek.

Za nakup 10-odstotenga deleža v TTI je Luka Koper odštela 25,8 milijona evrov, po opravljeni cenitvi pa je trenutna vrednost naložbe le 5 milijonov evrov. Po oceni vodstva Luke Koper naj bi bila Luka Koper zaradi nakupa tako oškodovana za približno 20 milijonov evrov.

Pač pa Luka Koper ostaja tretjinski lastnik družbe Rail Port Arad, ki upravlja s terminalom za kontejnerske tovore v romunskem Aradu. Po navedbah iz Luke Koper gre za perspektivno naložbo, zato o izstopu iz te družbe ne razmišljajo.