Cena iz Teša 6 je po Golobovi oceni sestavljena iz treh komponent, in sicer iz investicije, CO2 in premoga. "Recimo, da bo investicija takšna, kot je, in da ni tveganj, so na ostalih dveh tretjinah tveganja popolnoma neobvladljiva," je dejal Golob ob robu novinarske konference o poslovnih rezultatih Gen-I v Ljubljani.

Pri nuklearni elektrarni je glavno tveganje le pri naložbi. "Če Nek 2 ne bo našel soinvestitorja neodvisno od države, to pomeni, da je nekaj narobe, potem sem proti temu, da se gradi," je poudaril. Direktor Gen Energije Martin Novšak je spomnil, da pri Neku 2 razmišljajo o soinvestitorstvu, ker je to smiselno zaradi optimizacije naložbe in optimizacije tveganj. "S tem imamo dobiček vsi, ki smo udeleženi pri tem," je dejal in dodal, da se mu zdi ta model primeren za vsako večjo investicijo.

Teša 6 Novšak ne pozna, zato ni želel govoriti o njem, si pa želi, da bi pri vsakem projektu, ki je tako pomemben kot Teš 6, sodelovalo več investitorjev. "Če je več investitorjev, je več pogledov, je tudi možnost kritične presoje in optimalnega vodenja investicije," je poudaril. Dodal je, da to prakso v Sloveniji že poznamo, saj je bil Nek zgrajen s hrvaškim partnerjem. "Imamo tudi primer spodnje Save, kjer je v izgradnjo vključenih pet družb, različni pogledi pa vodijo k optimalni, dobri naložbi," je navedel.

Novšak je dejal še, da so jedrske elektrarne zelo konkurenčne. So zelo zanesljive pri obratovanju, cena pa je zelo predvidljiva in konkurenčna, saj vključuje tudi stroške za razgradnjo in ni tveganj, povezanih s CO2 taksami. Zato ga ne preseneča, da se precej evropskih držav spogleduje z jedrsko opcijo. Po njegovi oceni se morajo energetske družbe odločati za takšne investicije, ki bodo na globalnem trgu konkurenčne, saj je le tu dolgoročna perspektiva.

Golob se je dotaknil tudi energetske strategije. Kot je ocenil, je Slovenija soočena z nekaj dilemami, ki primerjalno nikoli niso bile dane na mizo. Po njegovi oceni vsi objekti niso potrebni, obstajajo pa tri možnosti, in sicer ali jedrska ali premogovna opcija ali tretja, brez jedrske in premogovne.

"Vse te tri možnost je treba dati na isti imenovalec in se potem odločiti," je izpostavil in dodal, da ministrstvo za gospodarstvo nima interesa tega narediti. Scenariji niso prišli z istega mesta, zato je odločitev težka. Pri tem Golob ne vidi problema, saj bi po njegovem mnenju o tem odločil državni zbor ali prebivalci Slovenije na referendumu.