Zapletlo se je pri pogajanjih o višini premije. Nogometaši so bili nezadovoljni, ker nogometna zveza ni upoštevala njihovega predloga, za sklep o višini premij pa so izvedeli iz medijev, čeprav pogodba po naših informacijah do včerajšnjega popoldneva še ni bila podpisana (podpisali naj bi jo zvečer). Kljub temu, da dogovor z nogometaši še ni bil sklenjen in tako ni bilo znano, koliko denarja bo imela na razpolago, je nogometna zveza že pred dnevi obelodanila, kako se bo delil del pogače, ki bo ostal v slovenski nogometni družini. Šlo naj bi predvsem za razhajanja pri odstotkih, ki naj bi jih dobili nogometaši iz naslova sponzorskih pogodb. Nesporno je prišlo do trka med predsednikom NZS Ivanom Simičem in nogometaši, slednji pa so, s podobno odločnostjo in enotnostjo kot na igrišču, izbojevali novo zmago, kajti naposled jim je NZS ugodila. Izkazalo se je, da igralci niso načrtovali bojkota tekme.

Potek dogodkov o zloglasnem bojkotu je včeraj potekal po naslednjem sosledju. Najprej je z izjavo postregel selektor Matjaž Kek: "Bojkot tekme je bil eden večjih šokov, ki sem jih slišal, od kar sem selektor. Pa vsi veste, da sem jih doživel že kar nekaj. Da bi igralci bojkotirali tekmo? Tega pa res ne verjamem."

Nekaj minut kasneje so se Kekove slutnje uresničile. Kapetan Robert Koren je namreč prebral sporočilo slovenski javnosti in navijačem, pod katero so se podpisali vsi reprezentanti: "Z vašo pomočjo in podporo smo dozoreli ter dosegli enega največji uspehov slovenskega nogometa. Uvrstili smo se na svetovno prvenstvo 2010 v Južno Afriko. Z velikim veseljem smo se zopet zbrali. Neresnične vesti v določenih medijih v zvezi z našim bojkotom katerekoli tekme državne reprezentance so za nas žaljive in ponižujoče, saj smo v preteklosti pokazali in dokazali, kaj nam pomeni igranje v dresu z državnim grbom. Do nastale situacije na relaciji s predsednikom (Ivanom Simičem, op. a.) je prišlo zaradi nespoštovanja že sklenjenih dogovorov. Igralci ne bomo dopustili, da nas kdorkoli poskuša razdružiti z navijači in vso Slovenijo. S tem smo to temo zaključili, kajti največ nam pomeni priprava na prijateljsko tekmo s Katarjem, ki je uvod v priprave na svetovno prvenstvo v Južni Afriki."

Nekaj ur kasneje je bil problem rešen. Iz vodstva NZS so namreč v sporočilu za javnost zapisali naslednje: "Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sporoča, da je danes dopoldan na korespondenčni seji ugodil vsem zahtevam igralcev."