Olimpijsko preizkušnjo deskarjev na snegu v paralelnem veleslalomu v hudem nalivu, saj je dež tri ure padal tako močno kot v Sloveniji sredi poletne nevihte, sta zaznamovali dve legendi tega športa, ki sta bili še brez olimpijske kolajne. Zlato je na veliko radost Kanadčanov, ki so padli v pravi delirij, osvojil domači as Jasey Jay Anderson (207 štartov v svetovnem pokalu, 59 stopničk, 26 zmag), sicer gojitelj borovnic, ki je v finalu izničil prednost Avstrijca Benjamina Karla.

Do brona je prideskal 36-letni Francoz Mathieu Bozzetto (na dosedanjih OI četrti, šesti in peti), ki se je že upokojil, a se je vrnil v tekmovalno areno prav zaradi olimpijske kolajne. "Zmagati pred svojimi navijači, družino in prijatelji je fantastično. Bil sem že v izgubljenem položaju, toda v drugi vožnji sem napadel na vso moč," je povedal Jasey Anderson.

Slovenski izkupiček je šesto mesto Žana Koširja, osmo Roka Flandra, 23. Roka Marguča in 25. Izidorja Šušteršiča. S tem so ponovili dosežke iz Torina, kjer je bil šesti Dejan Košir (ni v sorodu z Žanom), Flander pa sedmi. Koširja in Flandra sta v četrtfinalu izločila kasnejša finalista Anderson in Karl, medtem ko sta Marguč in Šušteršič izpadla že v kvalifikacijah tekme, med katero je iz zvočnikov donela razbijaška glasba, gledalci pa so se zabavali s poplesavanjem na tribunah. Flander, ki je pred tekmo trdil, da je njegova pripravljenost takšna, da se ga tekmeci bojijo, je bil slabe volje že zjutraj, ko je ob pogledu skozi okno ugotovil, da dežuje in progo prekriva megla. Ko je že obupal, da bo po dveh napakah sploh prišel skozi kvalifikacije, se je v osmino finala prebil s 15. časom, kjer je izločil Francoza Dufourja, nato pa izgubil dvoboj z Andersonom, si ob udarcu poškodoval prst in namesto v boje za razvrstitev od petega do osmega mesta zapeljal v dolino po zdravniško pomoč.

"Bilo je tako, kot da se ne bi znal peljati po posebni mešanici snega. Na pogoje se ne morem izgovarjati, trije so osvojili kolajne, jaz sem nastop zaključil zelo hitro," je bil razočaran Rok Marguč. "Zjutraj sem bil prepričan, da bo tekma odpadla, vendar so uspeli sneg narediti neverjetno trd. Ko si v prvi vožnji privoziš takšen zaostanek, se na štartu le še zasmejiš in spustiš po progi ter si rečeš to je bilo to za to tekmo," je bil jedrnat Izidor Šušteršič.