Vlagatelje na tokijski borzi je danes v dobro voljo spravila informacija o rasti obsega industrijske proizvodnje v januarju. Ta se je povečala za 2,5 odstotka in raste že enajsti mesec zapored. Rast obsega industrijske proizvodnje je bila tudi večja od pričakovanj ekonomistov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Med pomembnejšimi delnicami na borzi v Tokiu velja izpostaviti delnice avtomobilskega proizvajalca Toyota, ki so se podražile za 1,8 odstotka. Toyota, ki se zaradi okvar avtomobilov trudi povrniti zaupanje potrošnikov, je tako prekinila niz štirih zaporednih negativnih dni.

Toyota je zaradi okvar svojih avtomobilov v preteklih dneh beležila močan padec tečaja delnice. Ta se je znižal kar za 21 odstotkov, tržna kapitalizacija družbe pa se je od 21. januarja, ko je Toyota zaradi napak vpoklicala prve avtomobile, znižala za približno 33 milijard dolarjev.

Delnice Honde so se danes v Tokiu podražile za 0,7 odstotka, delnice družbe Nissan Motor pa za 0,4 odstotka. Delnice Sonyja so se podražile za 0,2 odstotka, delnice Panasonica pa so padle za 1,2 odstotka.

Na ameriškem Wall Streetu se je v četrtek trgovanje končalo v senci objave podatkov o številu novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA. Število prošenj se je pretekli teden namreč nepričakovano povišalo.

Delniški indeks Dow Jones je četrtkovo trgovanje sklenil pri 10.321,03 točke, kar je za 53,13 točke oz. 0,51 odstotka manj kot v sredo. Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 1,68 točke oz. 0,08 odstotka in se ustavil pri 2234,22 točke.

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju podražile. Rast cene črnega zlata je spodbudil šibak dolar, s katerim se trguje z nafto. Povpraševanje sicer ostaja skromno, zaradi česar se zaloge povečujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v aprilu je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 78,53 dolarja, kar je 36 centov več kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Na borzi v Londonu se je severnomorska nafta vrste brent podražila za 32 centov na 76,61 dolarja.

Medtem ko zaloge surove nafte še vedno prekašajo povpraševanje, vlagatelji na naftnem trgu oprezajo za drugimi gospodarskimi kazalci.

Kot navajajo analitiki, se nafta ob padcu tečaja dolarja podraži. To je za zdaj tudi edini pomembnejši razlog za rast cene črnega zlata. V današnjem azijskem trgovanje se je tečaj dolarja gibal v senci četrtkove objave o rasti prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA v prejšnjem tednu.