Knjiga je plod intenzivnega raziskovalnega dela v zadnjih treh letih. Avtorice so s pomočjo študentov opravile več kot 80 pogovorov z izbrisanimi in na ta način dobile veliko količino podatkov, je povedala ena od urednic knjige in avtorica poglavja Izbris kot kršitev pravno zavarovanih človekovih pravic Neža Kogovšek .

Docentka na Fakulteti za socialno delo Jelka Zorn, ki je preučila izbris in njegove posledice v kombinaciji s tranzicijo, je poudarila, da so izbrisani doživeli dvojni udarec in izgubili vse pravice, ki so bile v prejšnjem sistemu samoumevne.

Sara Pistotnik, podiplomska študentka etnologije in kulturne antropologije, je obdelala vidik izbrisa v povezavi z evropskimi migracijskimi politikami. Njena teza je, da se je migracijska politika pri nas utrdila "na plečih" izbrisanih.

Neža Kogovšek, sicer raziskovalka in vodja projektov s področja človekovih pravic na Mirovnem inštitutu, je s pomočjo mednarodno-pravnih dokumentov s pravnega vidika ugotovila, katere pravice so bile kršene.

Raziskovalka na področjih medicinske antropologije in antropologije migracij Uršula Lipovec Čebron se je ukvarjala z zdravstvenimi posledicami izbrisa. Med drugim je ugotovila, da je bila zdravstvena oskrba izbrisanih odvisna od posameznih zdravnikov, pa tudi od njihove lastne iznajdljivosti.

Raziskovalka na Mirovnem inštitutu Veronika Bajt je izbris raziskala v kontekstu nacionalizma. Stigmatiziranost zaradi jezika, ki je v razpravah o ureditvi statusa izbrisanih pogosto nastopil kot argument proti ureditvi, je preučila Brankica Petković, prav tako raziskovalka na Mirovnem inštitutu in urednica Brazgotin.

Doktorska študentka politične filozofije na ZRC SAZU Lana Zdravković se je ukvarjala z gibanjem izbrisanih skozi prizmo politične filozofije. Po njenem mnenju je gibanje močno pripomoglo k javni razpravi in posledično vsaj delni razrešitvi problema izbrisanih.

Trenutno poteka teden izbrisanih, saj bo jutri minilo 18 let odkar je država iz registra stalnih prebivalcev izbrisala več kot 25.000 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ. V tem tednu se odvijajo številne aktivnosti - razstave, koncerti, predstave in projekcije filmov - s katerimi organizatorji opozarjajo na posledice izbrisa.