Gospodarstvo EU postopno okreva, a negotovost, ki spremlja projekcije, ostaja velika, je ob predstavitvi napovedi poudaril novi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Tudi napovedi za inflacijo ostajajo podobne, kot so bile novembra lani. Komisija EU napoveduje 1,4-odstotno inflacijo, območju evra pa 1,1-odstotno, medtem ko so bile novembra lani napovedi 1,3-odstotna oziroma 1,1-odstotna inflacija.

Evropska komisija gospodarsko napoved objavi štirikrat na leto. Spomladanska in jesenska napoved, običajno objavljeni maja in novembra, vključujeta podatke za EU in območje evra ter vse države članice. Vmesni napovedi, običajno objavljeni februarja in septembra, pa ob EU in območju evra le še največje članice.

Vmesna gospodarska napoved vključuje sedem članic unije: Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Italijo, Španijo, Nizozemsko in Poljsko, ki predstavljajo z vidika nominalnega bruto domačega proizvoda 80 odstotkov EU in skoraj 85 odstotkov območja evra.

Gospodarsko razpoloženje v EU februarja brez občutnega izboljšanja

Gospodarska klima v območju evra in v celotni EU se februarja po desetih mesecih stalnega izboljševanja prvič ni občutno izboljšala. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v EU zvišala za 0,2 točke na 97,4 točke, v območju evra pa upadla za 0,1 točke na 95,9 točke. V Sloveniji se je vrednost ESI zmanjšala za 1,9 točke.

Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je v obeh območjih po skoraj letu dni izboljševanja približal dolgoletnemu povprečju, potem ko je marca lani dosegel najnižjo vrednost od začetka meritev leta 1985.

Vrednost ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost, se je februarja v primerjavi z januarjem v EU zvišala za 0,2 točke na 97,4 točke, v območju evra pa znižala za 0,1 točke na 95,9 točke. Decembra lani sta se vrednosti indeksa okrepili za 2,2 oz. 1,9 točke.

V območju evra se je najbolj okrepilo zaupanje v sektorju storitev (za dve točki). V industriji se je izboljšalo za točko, nespremenjeno pa je ostalo v gradbeništvu. Razpoloženje med potrošniki se je poslabšalo za točko, v sektorju trgovine na drobno pa za štiri točke.

V celotni uniji se je vrednost ESI za dve točki dvignila v sektorju storitev in v gradbeništvu, nespremenjena pa je ostala v industriji. Razpoloženje se je za točko pokvarilo med potrošniki, za dve točki pa je bil ESI nižji v sektorju trgovine na drobno.

ESI se je sicer vsaj malenkost zvišal v večini držav EU, razpoloženje pa se je najbolj poslabšalo v Grčiji (3,7 točke), ki se je znašla v resni gospodarski in javnofinančni krizi. Po velikosti padca so sledile Francija in Slovenija (1,9 točke), Italija (1,7 točke), Portugalska (1,6 točke), Litva (1,2 točke) in Bolgarija (0,3 točke).

Med ostalimi gospodarsko pomembnejšimi članicami se je ESI februarja v primerjavi z januarjem najbolj popravila na Poljskem (4,2 točke), medtem ko je bilo izboljšanje manj izrazito v Španiji (1,1 točke), Nemčiji in na Nizozemskem (0,9 točke). V Veliki Britaniji je vrednost ESI ostala skoraj nespremenjena (+0,1 točke).

Tako v EU kot v evrskem območju se je kazalec zaupanja v sektorju finančnih storitev, ki sicer ni del ESI, ustalil približno na ravneh pred izbruhom svetovne finančne krize. V območju evra se je njegova vrednost okrepila za dve točki na 21 točk, v sedemindvajseterici kot celoti pa je ostala nespremenjena pri 17 točkah.

Kot omenjeno, se je vrednost ESI v Sloveniji februarja v primerjavi z januarjem znižala za 1,9 točke, z 92,3 na 90,4 točke. Januarja se je gospodarsko razpoloženje v Sloveniji sicer izboljšalo s 87,6 na 92,3 točke. ESI sicer od maja lani beleži trend rasti, a vmes se je julija, oktobra, decembra in sedaj februarja njegova vrednost tudi znižala.

Najbolj, za tri točke, se je v Sloveniji februarja poslabšalo razpoloženje v sektorju industrije (-tri točke). Za dve točki je vrednost ESI padla v gradbeništvu in storitvah, za točko pa v sektorju trgovine na drobno. Razpoloženje se je popravilo le med potrošniki (za točko).

Že enajstič zapored pa se je popravil kazalnik poslovne klime (BCI) v območju evra. BCI, ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je februarja zvišal z minus 1,13 na minus 0,98 točke. Vrednost BCI je tako precej nad ravnijo iz julija leta 1993, ko je beležil najnižje vrednosti pred sedanjo krizo.

Po navedbah Evropske komisije pa dejstvo, da kljub izboljšanju BCI vztraja na sorazmerno nizki ravni, potrjuje pričakovanja, da bodo statistični podatki o industrijski proizvodnji januarja še vedno prikazali znižanje obsega proizvodnje na letni ravni.