Minister za visoko šolstvo znanost in tehnologijo je pred komisijo, ki jo vodi Rudolf Petan (SDS), zavrnil vse očitane mu nepravilnosti. "Zavračam vse obtožbe in očitke kot v celoti neutemeljene in neargumentirane," je dejal po dobro uro trajajočem uvodnem govoru, v katerem se je sprehodil skozi vse točke iz sklepa o uvedbi parlamentarne preiskave.

Obtožb je po njegovih besedah očitno tako veliko zato, da "služijo prikrivanju vtisa, da ni nobeden utemeljen". "Nisem tu zato, da bi dokazal, da nisem kriv, nasprotno - naloga obtoževalcev je, da to dokažejo," je dejal Golobič in poudaril, da so ti za svoje obtožbe tudi odgovorni. "Moja vest je čista in bo taka tudi v prihodnje," je poudaril.

Golobič, ki je bil med letoma 2003 in 2007 zaposlen v zagorskem podjetju Ultra, je zatrdil, da ni nikoli vplival na pridobitev posojil in poslov za podjetja iz te skupine. Prav sum privilegiranega odobravanja posojil Ultri je povod za preiskavo, je ugotovil in poudaril, da se nikoli ni z nikomer iz nobene banke pogovarjal o posojilih tem podjetjem.

Sicer pa so vsa posojila Ultri pridobljena po običajnem postopku in zavarovana v višji vrednosti od običajne. Kot je opozoril, se je Nova Ljubljanska banka (NLB) v času, ko jo je vodil Draško Veselinovič, izogibala jasnemu odgovoru na vprašanje glede verodostojnosti dokumenta o domnevno nezavarovanih posojilih Ultri, ki je lani prišel v javnost. "Zakaj je banka v škodo svojega komitenta sodelovala pri konstruktu, ki je bil z dopisom novega predsednika uprave NLB že demantiran," je vprašal.

Zanikal je, da bi bil solastnik Ultre; ima pa desetodstoten delež v podjetju Ultra Sum s sedežem na Nizozemskem, v katerega ustanovitev je vložil 2500 evrov. "To podjetje ima lastniške deleže v drugih podjetij, ne jaz," je poudaril in hkrati zanikal, da bi bil njegov solastniški delež danes vreden milijon evrov. Gre za družbo z omejeno odgovornostjo in njeno ceno je mogoče ugotoviti le v primeru prodaje, lahko pa gre tudi v stečaj in v tem primeru ni vredna nič, je dejal.

Golobič je zavrnil tudi sum izogibanja plačevanja davkov v Sloveniji, saj od podjetja Ultra Sum doslej ni prejel še nobenega izplačila, torej ni nobene osnove za obdavčitev. Prav tako ni aktivno sodeloval pri zviševanju davčnih bremen državljanom v Sloveniji, res pa se je njegova stranka zavzela za dodatno obdavčitev ekscesnih menedžerskih prihodkov.

Tudi ni neupravičeno pridobil statusa kmeta za nakup kmetijskih zemljišč. Kot je pojasnil, je ta status pridobil popolnoma v skladu z zakoni, in sicer julija 1998 v Sevnici, ko sploh ni bil javni funkcionar. Zatem je kupil kmetijsko zemljišče v Slovenski Istri, kjer goji oljke, ob čemer ga je Franc Pukšič (SDS) označil za najbogatejšega slovenskega kmeta.

Po Pukšičevem mnenju je imel Golobič v Ultri preskromno plačo, bi lahko kupil stanovanje, kmetijsko zemljišče in še jahto, za katero je preiskovanec sicer povedal, da gre za jadrnico letnika 1975, katere polovični lastnik je. Na vprašanje, ali je prejel kakšne donacije za protiusluge iz različnih podjetij, je odgovoril nikalno ter dodal, da si vse premoženje deli z ženo, s katero imata skupaj 44 let delovne dobe.

Kot najbolj bizarnega pa je Golobič zavrnil očitek koruptivnega dejanja pri prenosu direktorata za elektronske komunikacije z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Odločitev od prenosu je namreč sprejel DZ, torej gre za neke vrste samoovadbo parlamenta, je menil.