Kot so nam pojasnili v davčnem uradu, ki ga vodi Marjan Špilar, je namreč T-2 že konec leta 2009 podal vlogo za odlog plačila neporavnanih obveznosti (davka na dodano vrednost), in to za obdobje 60 dni. Vlogo je urad zavrnil, saj podjetje ni izpolnjevalo zakonskih pogojev. "Odločba je bila izdana 22. decembra lani," so zatrdili, obenem pa poudarili, da sama vloga ne zadrži postopka izterjave oziroma izvršbe.

Čeprav je T-2, ki ga je takrat že vodil Uroš Rožič, praktično takoj po prejetju odločbe (5. januar 2010) znova podal vlogo za odlog istih obveznosti in za enako obdobje, pa je urad v skladu s svojo zakonsko dolžnostjo postopek izterjave nadaljeval. "Nepovezanost podaje vloge in zadrževanja postopka izterjave je splošno znano dejstvo, ki je najverjetneje znano tudi zavezancu T-2," so pojasnili.

Za podjetje, ki se je pred mesecem dni rešilo stečajne grožnje, so tako 17. februarja uvedli postopek davčne izterjave, in sicer zaradi neplačanega DDV v višini 378.097 evrov. "Poudarjamo, da telefonska izterjava v začetku februarja nikakor ni bila uspešna, ker se pri davčnem zavezancu preprosto nobena od odgovornih oseb ni javljala na telefonske klice pristojne osebe davčnega urada," so nazorno opisali, da so v T-2 že vsaj mesec dni vedeli, da bo prišlo do izvršbe.

Banka je sklep o davčni izvršbi izvršila 18. in 19. februarja. "To pomeni, da je bil dolg prisilno poplačan," so dodali.

tomaz.modic@dnevnik.si