Gordhan je pred časom napovedal, da bo južnoafriško gospodarstvo letos raslo po 1,5-odstotni stopnji, zdaj pa je napovedi zvišal. "Razmere se zdijo nekoliko boljše," je v tem tednu dejal ob predstavitvi državnega proračuna pred parlamentom.

Kot pravi južnoafriški finančni minister, bo letos gospodarstvo raslo po 2,3-odstotni stopnji, v letu 2012 pa naj bi država dosegla 3,6-odstotno rast.

Svetovno nogometno prvenstvo, zaradi katerega se je država pospešeno lotila obnove infrastrukture, bo po napovedih južnoafriške vlade h gospodarski rasti letos prispevalo 0,5 odstotka. Južnoafriška republika je do zdaj v okviru priprav na prvenstvo porabila okoli 2,8 milijarde evrov.

Trošenje za gradnjo in obnovo nogometnih stadionov ter prometno infrastrukturo je že dalo pomemben prispevek k rasti gospodarstva. Glavni letošnji dogodek bo letos okrepil tudi turistično dejavnost države.

Južnoafriška republika bo za potrebe svetovnega nogometnega prvenstva pripravila 10 stadionov, zaradi česar so na novo ustvarili 130.000 delovnih mest. Zaradi prvenstva bo državo obiskalo približno 450.000 turistov.

Južnoafriška republika bo svetovno nogometno prvenstvo gostila od 11. junija letos v devetih mestih.