Odkar je 73-letni Švicar prevzel vodenje zveze leta 1998, si je ta povsem opomogla po močni krizi, v katero jo je v začetku desetletja potisnil propad njenega marketinškega partnerja, in tako je Blatter leta 2007 ob Fifini dobri finančni kondiciji brez protikandidatov dobil tretji mandat. Vendar pa aktualni predsednik pričakuje, da se bodo po volitvah junija 2011 pojavili še številni novi izzivi.

Čeprav je do volitev še več kot eno leto in v tem času Fifa organizira tudi prvo svetovno prvenstvo na afriški celini, zaradi česar Blatter teme tudi ni želel nadalje komentirati, pa se že kaže, da se njegov stolček vseeno lahko zamaje.

Poleg glasnih napovedi, da bo Azijska nogometna zveza nastopila s svojim kandidatom, je predsednik slednje, Mohamed Bin Hammam, pred kratkim v britanskem časopisu Guardian napovedal, da bo na naslednjem zasedanju upravnega odbora Fife sredi marca predlagal omejitev predsedniške funkcije na dva štiriletna mandata. To pa je za Fifo precej radikalen predlog, sploh upoštevajoč, da je Brazilec Joao Havelange pred Blatterjem vodil to organizacijo kar 24 let.