Cepivo proti sezonski gripi običajno vsebuje cepivo proti trem sevom virusa, za katere strokovnjaki menijo, da bodo v sezoni lahko povzročili največ težav z okužbami. In strokovnjaki WHO so zdaj predlagali, da farmacevtske družbe v cepivo za sezonsko gripo za severno hemisfero ob cepivu proti sevoma A in B H3N2 vključijo tudi cepivo proti sevu A H1N1. Sev nove gripe naj bi bil sicer po oceni strokovnjakov v prihodnji sezoni najmočnejši.

Strokovnjaki koktejl za sezonsko gripo oblikujejo dvakrat letno in sicer ločeno za severno in južno hemisfero kakih osem mesecev pred začetkom sezone gripe, ki se začne jeseni. Sev nove gripe pa je lani izbruhnil prepozno, da bi ga še lahko vključili v sezonsko cepivo. Zato je bilo potrebno posebno cepivo, navaja AP.

Virus nove gripe se je pojavil nekje v lanskem aprilu, najprej v Mehiki in ZDA, nato pa se je hitro razširil v preko 200 držav. WHO je zaradi razširjenosti virusa razglasila tudi pandemijo nove gripe.

Virus naj bi sicer zahteval okoli 15.000 smrtnih žrtev, kljub prvotnim strahovom pa se je na koncu izkazalo, da vendarle ni tako agresiven, kot so se strokovnjaki sprva bali. To pa je povzročilo tudi velike težave številnim državam, ki so si nakopičile drago cepivo proti novi gripi, ki pa ni bilo porabljeno.