Po opravljeni jutranji viziti se zdravniško poročilo glasi: Petra se počuti dobro. Zdravljenje pneumotoraksa poteka uspešno. Zdravniki bodo danes testirali, ali se je mogoče že zaprl. Glede na nadaljnji razvoj zdravljenja bodo zdravniki morda že danes odstranili drenažno cevko, je OKS zapisal v sporočilu za javnost.

Počena rebra in predrta popljučnica sta smrtonosni

Petra Majdič je včeraj na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru za Slovenijo osvojila bronasto medaljo, dan po njenem nastopu pa prihajajo na dan informacije povezane z njeno poškodbo. Majdičeva je na ogrevanju padla v jarek ob progi, pri tem pa si je zlomila štiri rebra in predrla rebrno mreno oziroma popljučnico.

Pred tekmo je bil opravljen ultrazvočni pregled vitalnih organov, ki pa ni pokazal suma na predrtje popljučnice. Strokovnjaki so Majdičevi tekmovanje odsvetovali, a je vztrajala, da bo tekmovala.

Že zlom reber je zelo težka poškodba, pri kateri je potrebno absolutno mirovanje, saj je prsni koš nestabilen in posledično sta otežena dihanje in cirkulacija. Nevarnost pa obstaja tudi, da zlomljeno rebro ali kakšen izmed nalomljenih delcev, poškoduje rebrno mreno oziroma popljučnico. Poškodba seže do dihalnih poti in posledica je uhajanje zraka. To lahko povzroči sesedanje pljuč, poškodba pa lahko ogrozi vitalne funkcije, kot sta dihanje in cirkulacija.

"Zdravljenje Majdičeve bo potekalo postopno. V začetku bo najverjetneje priklopljena na aparat, ki iz prsi vleče zrak, okrevanje pa bo predvidoma trajalo dva meseca," je za Dnevnik.si povedala slovenska pulmologinja, ki želi biti neimenovana.

Za Petro Majdič so olimpijske igre končane. Strokovnjaki napovedujejo, da bo v primeru, če bo zdravljenje potekalo brez zapletov, Majdičeva s časoma sposobna za nadaljnje tekme. Vprašanje pa je, kako bi se Petra odločila, ko bi pregled že na začetku pokazal zlom reber in poškodbo popljučnice. Najverjetneje bi bila njena odločitev enaka. Za zmago je prehudo garala.

Olimpijski komite Slovenije vložil uradno pritožbo

Vodstvo slovenske olimpijske delegacije na čelu z vodjo Tonetom Vogrincem bo danes na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Vancouvru vložilo uradni protest proti organizacijskemu odboru iger (VANOC) zaradi slabo zavarovane olimpijske tekaške proge, ki je botrovala težki nesreči smučarske šampionke Petre Majdič, je danes potrdil Brane Dmitrovič.

Več o tem lahko preberete na našem olimpijskem portalu zoi.dnevnik.si.