Postopek prodaje postojnske družbe bo potekal predvidoma v treh fazah, so zapisali v koprski družbi Istrabenz Turizem. V prvi fazi bodo zainteresirani investitorji lahko pridobili finančni informacijski memorandum o družbi Turizem Kras, 15. marec pa je zadnji rok za oddajo nezavezujočih ponudb na temelju podatkov iz finančnega informacijskega memoranduma in drugih javno dostopnih podatkov.

V drugi fazi bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo posredovali najboljše nezavezujoče ponudbe ter bodo s strani prodajalca ocenjeni kot primerni; prodajalec jih bo v roku 15 dni od roka za oddajo nezavezujočih ponudb povabil k sodelovanju pri nadaljnjih postopkih. Izbrani ponudniki bodo prejeli pravni informacijski memorandum, na razpolago jim bodo tudi vsi ostali podatki o družbi Turizem Kras. Na podlagi prejetih informacij bodo ponudniki oddali zavezujoče ponudbe, kjer bodo morali predlagati tudi ceno za delnico družbe.

Odpiranje zavezujočih ponudb predstavlja začetek tretje faze, ki ji bodo sledila pogajanja s ponudniki, določitev kupnine in podpis pogodbe z izbranimi kupcem. V razpisu se Istrabenz Turizem ni obvezal skleniti pogodbo o prodaji delnic z najboljšim ponudnikom oziroma ponudnikom, ki sodeluje v postopku prodaje.

Zato pa mnoge Primorce, še posebej Postojnčane zanima, ali bodo Turizem Kras prodali tujim ponudnikom. Družba naj bi imela višjo ceno tudi zaradi 20-letne koncesije za upravljanje s Postojnsko jamo. O tem vprašanju je zdajšnji okoljski minister na zaslišanju pred DZ dejal, da Postojnska jama kot javno dobro ne sme biti predmet profita.

Pred slabim letom dni so ponudbo za nakup družbe Turizem Kras napovedali tudi postojnski podjetniki in posamezniki, združeni v konzorciju. Ocen o tem, koliko naj bi bilo ponudnikov oziroma kakšno ceno pričakujejo pa Janez Jager iz družbe Istrabenz Turizem ni mogel napovedati.