Začel je v smučarskem teku, pri 13 letih je prestopil med biatlonce, sicer pa velja za filmskega navdušenca, ki ne mara velikih množic, zato je njegov drugi dom Pokljuka.

Olimpijski krst ste doživeli pred štirimi leti v Torinu, kjer ste zaradi mladosti predvsem nabirali izkušnje.

Tedaj sem spoznal, da olimpijska tekma ni noben bav bav, ampak kot vse ostale tekme. Zdaj sem štiri leta starejši. Olimpijski nastop je treba vzeti kot vsako tekmo svetovnega pokala: nastopiti sproščeno in narediti tisto, kar znaš. Vem, da smo med pripravami naredili vse, kar je potrebno za uspešen nastop, zato po tekmi ne sme biti nobenega izgovora. Odločale bodo malenkosti, kot sta material in dnevna forma.

Kakšne cilje ste si zadali za olimpijski nastop 2010?

Najboljše streljanje v karieri, kar pomeni ničlo. Tudi z enim zgrešenim strelom bi bil zadovoljen, več zgrešenih bo razočaranje. Končna uvrstitev bo odvisna od detajlov.

Imate konkurenčno opremo?

Povsem. Merjenja časov teka so pokazala, da imamo hitre smuči, zato ni bojazni. Za specifičen sneg bo treba izbrati prave smuči, zato bo treba biti pazljiv pri testiranjih.

V Whistlerju ste imeli tudi pregledno tekmo.

Lani se nam je tukaj zdelo, da so proge lahke. Ta lahkotnost se je izgubila s počasnim snegom, zato so bili časi na letošnji pregledni tekmi tudi za šest minut počasnejši kot lani na svetovnem pokalu. Orientacija v mednarodni konkurenci je bila prava, saj je nastopil tudi Poljak Tomas Sykora, eden najboljših biatloncev na svetu. Meni ekstremno težke razmere ustrezajo. Težji kot so pogoji, bolj pridejo do izraza sposobnosti, ki jih imam. Dosežki na pregledni tekmi me navdajajo z optimizmom. S tem, da sem bil najboljši Slovenec, se ne bom posebno hvalil, ker je veliko pomembneje, da sem se dobro počutil in sem vizualiziral olimpijsko tekmo.

Olimpijski utrip?

Takšen, kot sem si predstavljal. Veliko boljši kot v Torinu. Všeč mi je, ker je na kupu toliko vrhunskih športnikov, saj so tukaj skakalci in alpski smučarji. Organizacija je brezhibna, do tekmovališč ni daleč, vse je urejeno, zato ni nobenih izgovorov.