Z mislimi sem že povsem usmerjena na olimpijske igre in tekme, ki prihajajo," je začela Petra Majdič klepet v nordijskem olimpijskem parku, ki je od Whistlerja oddaljen pol ure vožnje. Otvoritvene slovesnosti se ne bo udeležila, zato ni bilo dileme, da bo slovensko zastavo nosila alpska smučarka Tina Maze.

Kakšne posledice so vam pustili dogodki na tekmi svetovnega pokala v Canmoru?

Ne velikih. Mogoče je celo dobro, da se je to zgodilo. Vsi ste videli, ne le novinarji, ampak tudi gledalci pred TV ekrani, kaj pomeni šprint, kaj pomeni športna sreča. Ni dovolj, če si dobro pripravljen. Še enkrat poudarjam in to bom tukaj verjetno povedala še stokrat, da favoriti na olimpijskih igrah izgubljajo tudi zaradi sreče. Pogosto kolajne osvajajo avtsajderji. Olimpijske igre so poseben splet dogodkov, posebej v teku na smučeh, kjer na razplet vplivajo smuči, v šprintu kontakti, kjer ti linijo lahko nekdo preseka in dnevna forma, ki mora biti na vrhuncu.

Torej ste zalogo smole pokurili?

Upam. Letos sem imela kar precej smole. Začelo se je že na Rogli. Vsi, s katerimi se pogovarjam, se zavedajo, da so olimpijske igre poseben dogodek. Smukač Andrej Jerman je super povedal glede olimpijskih iger, da z njimi lahko ogromno pridobiš in nič ne izgubiš. Ljudje delajo famo iz iger, dejansko pa je to ruleta. Če bom osvojila kolajno, bo lepo, če ne bo šlo, ne bo konec sveta. Imam 20 zmag v svetovnem pokalu, kar je dokaz, da sem dobra tekmovalka.

Razmere v tukajšnjih hribih, ki so le streljaj oddaljeni od Pacifiškega ocena, se spreminjajo iz ure v uro.

Vsi gledamo v nebo in se sprašujemo, kako bo vreme krojilo olimpijske igre. Zaenkrat kaže, da zelo. Še vedno upam, da ne toliko, kot napovedujejo. Želim si bolj stabilne pogoje in da spusti ne bi bili tako nevarni, kot so trenutno.

Proga je mehka.

Na progi se ne vdira do gležnjev, ampak do kolen. Spusti so izjemno nevarni. Ni odločilno to, če znaš peljati spust, veliko je odvisno od sreče. Športniki nočemo, da razplet kroji sreča. Upamo, da bodo vremenske razmere čim bolj stabilne, ker bodo le tako lahko naredili progo bolj kompaktno.

To so vaše tretje olimpijske igre. Primerjava?

Meni je super. Tokratne imajo več duše kot tiste v Torinu in Salt Lake Cityju. Kanadčani so vse odlično organizirali. Vsi so nasmejani. Dajejo ti občutek, da je pomembno tudi Coubertinovo načelo, važno je sodelovati, ne pa zmagati. Kanadčani menijo, da si že super dober, če si se sploh uvrstil v olimpijsko ekipo. Mi to pozabljamo.

Na vaše počutje zelo vpliva tudi hrana.

V Libercu so bile slabe snežne razmere in še hrana. Tukaj je vsaj hrana dobra, če že proga ni utrjena po mojem okusu.

Ste se prilagodili na deveturno časovna razliko?

Začela sem se sestavljati. V Canmoru sem bila zaradi časovne neprilagojenosti tudi glede koordinacije povsem razbita. Reakcijski čas je bil daljši kot običajno.

Še vedno kolebate, če boste nastopili na prvi tekmi na 10 kilometrov v prosti tehniki?

Če bodo pogoji zelo težki, torej počasen sneg in se bo vdiralo, jaz s svojimi kilogrami in višino v takšnih razmerah nimam nobenih možnosti. V tem primeru bomo hranili moči za šprint, od tedaj naprej pa bom verjetno nastopila na vseh tekmah.