Kot je v odzivu na objavo Nove Ljubljanske banke (NLB), da je lani ustvarila za 82 milijonov evrov izgube, za STA dejal Križanič, je banka oblikovala rezervacije zaradi slabšanja kakovosti portfelja, ob konjunkturi pa jih bo razgrajevala. Ko se bo to zgodilo, bodo nadzorniki morali paziti, da se iz tega naslova ne bo nagrajevalo, je poudaril.

Minister je dejal, da se je NLB izkazala za stabilno in rastočo banko, sama izguba pa ne bo zahtevala dokapitalizacije. Namen načrtovane dokapitalizacije je nadpovprečna kapitalska ustreznost, ki bi omogočila agresivnejši nastop na trgu.

Uprava NLB je danes sporočila, da je banka lani ustvarila 21,4 milijona evrov izgube, skupina NLB pa 82 milijonov evrov. Na rezultat so po besedah predsednika uprave NLB Boža Jašoviča vplivali predvsem zaostrene gospodarske razmere, pritiski na obrestno maržo ter negativni vplivi frankfurtske LHB, ki je k izgubi skupine NLB prispevala 70 odstotkov.

"NLB bi brez enkratnih dogodkov, predvsem oslabitve kapitalske naložbe v LHB v višini 32 milijonov evrov, lani ustvarila dobiček tudi po oblikovanju rezervacij v višini 28,5 milijona evrov. Izguba skupine NLB pa bi bila pol manjša," je na današnji novinarski konferenci po seji nadzornega sveta v Ljubljani povedal Jašovič.