Celotno poročilo ministrstva, ki ga je premier od ministra zahteval po nedavnih tragičnih napadih bulmastifov na lastnika, obsega 10 strani, na začetku poročila ministrstva je povzetek, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

Ob tem dodajajo, da bodo z namenom preglednosti in celovitosti informacij na spletnih straneh ministrstva objavili tudi kopije vseh ključnih pravnih dokumentov, ki so bili pomembni v celotnem postopku odločanja. Poročilo in vsi ostali dokumenti bodo dostopni na spletni strani ministrstva v rubriki Aktualne teme takoj po odpravi tehnične napake, zaradi katere objava ni mogoča že zdaj.

Ob tej priložnosti ministrstvo opozarja, da se še vedno pojavlja napačna informacija, da je odločbo o vrnitvi dveh psov podpisal minister. Podpisala sta jo namreč uradna oseba, ki je vodila pritožbeni postopek na ministrstvu in ima za vodenje postopka pooblastilo ministra, ter vodja službe za pravne zadeve ministrstva, ki je o zadevi odločil in ima pooblastilo ministra za odločanje v vseh pritožbenih postopkih na drugi stopnji iz pristojnosti ministrstva.

Skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku je minister Pogačnik namreč podal generalna pooblastila za vodenje in odločanje v pritožbenih upravnih zadevah v pristojnosti ministrstva uradnim osebam, univerzitetnim diplomiranim pravnikom, sistemiziranih v službi za pravne zadeve.

Pri tem je ločeno imenoval uradne osebe za vodenje postopka in uradne osebe za odločanje o postopku. S tem je s pooblastili vpeljal dvojno presojo pritožbenih upravnih zadev, ki naj bi prispevala k pravilnosti vodenja in odločanja v teh postopkih.

Več o tem si preberite v jutrišnji tiskani izdaji časopisa Dnevnik.

Trije bulmastifi so prejšnji torek napadli in ubili lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, dve je imenovala veterinarska uprava in sta ocenjevali psa Atosa, eno pa kmetijsko ministrstvo. Slednja je odločala o vrnitvi zgolj drugih dveh psov. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po torkovem napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.

Ob vsem tem so se v javnosti pojavili očitki glede pristranskosti postopkov, ki so privedli do vrnitve psov, in pozivi k odstopu ministra Pogačnika. Na ministrstvu očitke zavračajo in poudarjajo, da so bili vsi postopki vodeni v skladu z zakonodajo. Do četrtkove seje vlade bo minister Pogačnik na podlagi dogovora s premierom Borutom Pahorjem sicer pripravil tudi podrobno informacijo v zvezi z bulmastifi.

Pri tem gre omeniti, da se pojavljajo tudi informacije, da naj bi lastnik omenjene pse spolno zlorabljal, zato naj bi ga ti tudi napadli. Na republiški veterinarski upravi so sicer danes za STA povedali, da so v zvezi s sekcijo omenjenih psov zaenkrat prejeli le telefonsko delno poročilo, ki zgolj potrjuje identiteto psov.