Primorje za pričeto gradnjo samega bazena gradbenega dovoljenja še nima, so za STA pojasnili z inšpektorata za okolje in prostor. V skladu z določbami, ki jih v primeru nelegalne gradnje predpisuje zakon o graditvi objektov, je gradbeni inšpektor zato izdal odločbo, ki investitorju nalaga, naj dela ustavi in v določenem roku že zgrajene dele objekta odstrani, so v odgovoru še zapisali z inšpektorata.

Primorje je koncesijo za izgradnjo projekta prejelo na podlagi pogodbe o javno zasebnem partnerstvu z občino Koper, ki je za projekt prispevala 14.500 kvadratnih metrov površin. Kot so pojasnili na koprski upravni enoti, so gradbeno dovoljenje za gradnjo garaže in komunalni priključek Primorju izdali septembra lani. Po navedbah načelnice upravne enote Liljane Kozlovič je Primorje septembra lani na upravno enoto podalo tudi vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenje za poslovno-športni objekt z bazenom, vendar je vlogo kasneje umaknilo.

Novo vlogo je Primorje vložilo 15. januarja, ker pa prejšnji dve zadevi po navedbah Kozlovičeve še nista bili dokončni in pravnomočni, v zadevi še niso izvedli nobenih procesnih dejanj. Kot so še zapisali na koprski upravni enoti, je upravna enota na podlagi odločbe inšpektorata za okolje in prostor "zavezana uvesti postopek o odmeri nadomestila za degradacijo in uzurpacijo prostora". Procesna dejanja v tej zadevi bodo na upravni enoti opravili v prihodnjem tednu.

Bodoča lastnica bazena koprska občina odgovarja, da se je za pojasnila potrebno obrniti na investitorja, odgovorov Primorja pa zaenkrat nismo prejeli. Celoten objekt bo po načrtih obsegal olimpijski bazen in tribune s 500 sedeži, manjši bazen, kongresne dvorane, hotel s 197 dvoposteljnimi sobami in 12 apartmaji, center dobrega počutja, restavracijo in kavarno, poslovne prostore ter podzemno parkirno hišo.