Na uradu za delo Radlje ob Dravi je bilo januarja letos prijavljenih 1086 brezposelnih, v Dravogradu 506, v Slovenj Gradcu pa 1137 brezposelnih. V primerjavi z januarjem lani se je januarja letos število najbolj povišalo v Slovenj Gradcu, in sicer za 292 brezposelnih, je razvidno iz podatkov velenjske službe Zavoda RS za zaposlovanje.

Podrobnejši podatki za lansko leto do konca decembra, ko je bilo na Koroškem prijavljenih 3947 brezposelnih oseb, kažejo, da so koroški uradi za delo lani zabeležili 4647 prijav oseb v evidenco brezposelnih, kar je 73 odstotkov več kot v letu 2008. Kot je STA pojasnila vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič, prevladujejo prijave po izteku zaposlitve za določen čas, trajno presežni delavci in prvi iskalci zaposlitve.

Hkrati so delodajalci na Koroškem lani prijavili 3811 potreb po novih zaposlitvah, kar predstavlja 39,7 odstotka manj kot v letu 2008. Kljub temu, da je bilo manj potreb, se je lani zaposlilo 2096 brezposelnih oseb, kar predstavlja 36,1 odstotka več kot v letu 2008. Uršičeva navaja, da so jim pri tem v pomoč služili ukrepi aktivne politike zaposlovanja, kot so javni razpisi, subvencije za zaposlitev, možnosti samozaposlitev in drugi ukrepi.

Na Koroškem delodajalci še vedno povprašujejo po delavcih v gradbeništvu, gostinstvu, trgovini, transportu, kovinski industriji in po proizvodnih delavcih. Trenutno za par mesecev dodatno zaposluje slovenjgraško podjetje Johnson Controls NTU. Sicer pa bo po napovedih vodstva družbe Prevent Global letos predvidoma brez dela ostalo od 350 do 400 zaposlenih v tej družbi, kar bo zagotovo še poslabšalo sliko na koroškem trgu dela.

Zadnji podatki o stopnji registrirane brezposelnosti kažejo, da je ta na Koroškem novembra lani znašala 11,7 odstotka, kar je za 1,6 odstotne točke več, kot je novembra lani znašala povprečna stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji. Poleg tega pa se je stopnja registrirane brezposelnosti na Koroškem novembra lani v primerjavi z novembrom leta 2008 povišala za kar 4,2 odstotne točke.