Canmore slovenski tekaški vrsti ne bo ostal v najboljšem spominu. Potem ko je Majdičeva v petek zasedla 13. mesto na 10 kilometrov prosto, jo je včeraj visoke uvrstitve stal padec v polfinalu. Medtem ko je vseskozi dokazovala, da je dovolj močna za nove stopničke, jo je na poti do tja ustavil "plug", po padcu je prvič v zadnjih dveh letih ostala brez finalnega nastopa v sprintu.

Majdičeva je v kvalifikacijah postavila drugi čas, hitrejša je bila le skoraj nepremagljiva Poljakinja Justyna Kowalczyk. Tudi v četrtfinalu je Majdičeva odtekla za zmago, vodila že od starta in nato v dolgi ciljni ravnini odbila tudi napad Švedinje Ide Ingemarsdotter.

V polfinalu je Majdičeva od starta tekla kot druga, se na prvem zavoju prebila na prvo mesto in se v vodstvu izmenjavala z omenjeno Švedinjo. A ta se ni izkazala kot glavna konkurentka, pač pa so to na zadnjem ciljnem spustu postale prav vse tekmice v skupini.

Majdičeva je imela slabši položaj, tekla je na zunanjem delu zavoja, na spustu je delovala zelo negotovo, na čase celo nerodno. Ena od tekmic ji je ob zavoju zapeljala pred desno smučko in jo spodnesla. Kljub temu, da je bila po padcu Majdičeva hitro na nogah, ni imela nobene hitrosti v ključnem delu spusta, tako da so se tekmice odpeljale precej naprej in med sabo "obračunale" za mesta, ki so vodila v finale, medtem ko se je Majdičeva morala zadovoljiti z zadnjim mestom v polfinalu, končnim enajstim.

Boljše je nastopila druga slovenska predstavnica Katja Višnar, prav tako specialistka za klasični sprint. Višnarjeva je v kvalifikacijah "odtekla" četrti čas, se v četrtfinalu suvereno prebila naprej in tudi v polfinalu dobro krenila od starta. Tekla je za Kowalczykovo, nato pa jo je napadla Olga Ročeva. Padla je na tretje mesto in v ciljni ravnini izgubila precej, saj so jo počasi, a vztrajno tekmice prehitevale, s čimer je v cilj prišla kot peta. Kljub vsemu je osvojila visoko deveto mesto.

V moški konkurenci se je zmage veselil Šved Emil Joensson, ki je premočno ugnal Norvežana Johna Kristiana Dahla, tretji pa je bil Švicar Dario Cologna.

Tekači in tekačice se zdaj iz Canmora selijo v Vancouver, kjer jih prve tekme čakajo v ponedeljek, 15. februarja.