Ti dve disciplini sta tudi prvi na tekaškem sporedu iger, "desetka" čez deset, šprint pa enajst dni po preizkušnjah v Skalnem gorovju, 15. in 17. februarja. Tekmi sta tudi pravo ogledalo za najbolj vročo olimpijko Petro Majdič ter Barbaro Jezeršek in Katjo Višnar, ki bosta nastopili vsaka v svoji disciplini. "Moram štartati, če še želim loviti priključek z Justyno Kowalczyk," je v tem trenutku manj pomemben razlog navedla kraljica šprinta.

Poljakinja ima namreč v igri za veliki kristalni globus že 268 točk naskoka, kar po vrednosti pomeni za dve zmagi in tretje mesto. In tudi tokrat ima "Polka" še nekaj dodatne prednosti, saj je zadnje priprave opravila prav v tem nordijskem centru 1425 metrov visoko. Petra ji konkurira drugače. "Kanado imam zelo rada. Rada tekmujem v Canmoru, tudi uspešna sem bila, zato se tekme kar veselim," preizkušnja ni odveč Majdičevi, ki je pred dvema letoma tam slavila eno od 11 zmag v svoji paradni disciplini, šprintu v klasiki.

Po napornem treningu v južnotirolskem Dobbiacu, izbran zaradi nižje nadmorske višine, je imela le dva dneva za časovno prilagoditev, a je trener Ivan Hudač tudi to že prej vključil v obdobje prilagajanja z nočnim počitkom. Hiter nastop na tekmi pa - najbolj zaradi utrujenosti - po izkušnjah slovaškega strokovnjaka še pospeši aklimatizacijo, ki je sicer ne bo imela Barbara Jezeršek. V Kanado je odpotovala že v soboto s serviserji.

"Seveda sedaj še nisem čisto 'prava'. Forma naj bi se zelo hitro začela dvigati. V enem tednu po našem prihodu v Kanado naj bi bilo vse pod kontrolo," je pred generalko za OI pripomnila KOIKA. Tako je po kraticah kandidatko za olimpijsko kolajno Petro Majdič že dolgo nazaj imenoval njen nekdanji trener Robert Slabanja. Zanimivo, tekmam svetovnega pokala so se odpovedali vsi norveški olimpijci, tudi šprinterji z Ola Vigen Hattestadom, ki je zadnje evropske priprave opravil kar pri nas v Planici ob Katji Višnar. Blejka bo prav v Canmoru imela veliko priložnost, da naredi senzacijo.