Pred letošnjo sezono so pravilo nekoliko spremenili: zdaj mora biti za vsakega tujca, ki je star manj kot 23 let, med dvanajstimi igralci v ekipi vsaj en Italijan, prav tako mlajši od 23 let. S tem se je pri aktualnih italijanskih prvakih našel prostor tudi za Urnauta.

Igrati v italijanski ligi ni mačji kašelj. Kako ste se znašli pri naših zahodnih sosedih?

Zaenkrat je vse super. Vedno sem si želel igrati v Italiji in že na začetku, ko sem prišel, sem dobil veliko priložnosti. Res gre za najmočnejšo ligo na svetu, kjer se dvakrat na teden igrajo težke tekme.

Je italijansko ligo sploh mogoče v čem primerjati s slovensko?

Tu so vse ekipe profesionalne, tako kot tudi vsi igralci, ki trenirajo po šest ur vsak dan. V Italiji so zbrani najboljši igralci z vsega sveta in primerjati s slovensko ligo je praktično nemogoče. Že pri sami organizaciji je veliko razlik.

Trenutno ste v italijanskem prvenstvu s Piacenzo na tretjem mestu. Ste s tem v klubu zadovoljni?

Naš cilj do konca sezone v rednem delu je, da pridemo do drugega mesta. Vse ekipe od drugega do šestega mesta so zelo izenačene in skoraj vsaka točka prinese višje mesto na lestvici. Do zadnjega kroga se ne bo vedelo, kdo je drugi, tretji ali pa šesti.

V ligi prvakov ste z nastopi nepričakovano končali že v skupinskem delu. To verjetno ni bilo v vaših načrtih...

Želja vodstva kluba pred sezono je bila uvrstitev na zaključni turnir, a žal nismo bili na taki ravni, da bi prišli iz skupinskega dela. Sedaj smo naše misli preusmerili na pokal CEV, kjer je prav tako cilj uvrstitev med najboljše štiri.

Lani ste na posoji igrali pri Olympiacosu.

V Grčiji mi je bilo zelo všeč, že samo podnebje je izvrstno. Imajo pet profesionalnih klubov, kar je bil ravno pravi postopni prehod iz slovenske do italijanske lige. Za moj razvoj je bilo to leto v Grčiji zelo pomembno.

Spremljate kaj dogajanje v reprezentanci? Slovenija je še vedno brez selektorja.

Saj to ni nič novega. Vse skupaj se v reprezentanci vleče že nekaj let in vedno se selektorja izbere v zadnjem trenutku. Igralci na to ne moremo vplivati, smo pa vedno pripravljeni, da igramo, za kar tudi žrtvujemo naša poletja. Imamo željo, kar smo že večkrat poudarili, ostalo pa je na strani Odbojkarske zveze Slovenije, kakšne cilje ima in kako je finančno zmožna speljati zadevo.

Po zadnjem debaklu na evropskem prvenstvu ste bili med največjimi kritiki razmer.

Vsi po vrsti smo bili razočarani, saj smo še eno evropsko prvenstvo odigrali zelo slabo in nismo dosegli niti osnovnega cilja ene zmage. Naše delo ni bilo dobro planirano. Za naprej pa je treba najprej videti, kakšne so sploh želje zveze in če imamo kaj možnosti za korak naprej.

Takrat so se pojavila nekatera namigovanja, da ste si morali reprezentanti priprave pred EP v Srbiji plačati sami.

Ne. Na priprave smo šli z letalom, kar je plačala zveza. Je pa res, da nekateri stroški še niso poravnani.

Že ko ste igrali za ACH Volley in lani v Grčiji, ste hkrati opravljali študij na fakulteti za šport. Vam to še vedno uspeva?

Kolikor lahko. Poskušam ostajati v kontaktu s profesorji in sošolci, tako, da tudi iz Italije naredim kakšno seminarsko. Ko se bom maja in junija vrnil domov v Slovenijo, bom poskušal napraviti čim več, kar se da.

Ste odličen igralec odbojke na mivki. Imate kakšne posebne načrte tudi na tem področju?

Zaenkrat je dvoranska odbojka v prednosti, če bom imel poleti čas, pa si bom privoščil mesec dni "beach volleyja" in se udeležil katerega od evropskih turnirjev.