Udeleženci foruma, med njimi predsednik republike Danilo Türk, so razpravljali o različnih perečih vprašanjih - ali je finančno industrijo potrebno dodatno regulirati, kako na globalni ravni spodbuditi nova delovna mesta in kako tudi v letošnjem letu ohraniti okrevanje gospodarstva.

Pesimistično in zaskrbljeno vzdušje z lanskega foruma, ki je potekal na vrhu svetovne gospodarske in finančne krize, je letos zamenjal občutek rahlega zadovoljstva zaradi zmernega okrevanja gospodarstva, hkrati pa tudi občutek negotovosti glede tega, kako naprej.

Udeleženci foruma so se zadnji dan dotaknili tudi vprašanja podnebnih sprememb. Predsednik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je opozoril, da je pri vprašanju financiranja potrebno "razmišljati širše", saj države v razvoju nimajo sredstev, s katerimi bi financirale ukrepe za blažitev podnebnih sprememb.

Strauss-Kahn je hkrati priznal, da je omejena tudi plačilna sposobnost razvitih držav, saj so veliko sredstev namenile odpravljanju posledic finančne krize. Rezultat tega je, "da bomo morali najti inovativne načine financiranja" boja proti podnebnim spremembam, je dejal Strauss-Kahn.

IMF bo v ta namen oblikoval Zeleni sklad, za katerega bodo letno namenili 100 milijard ameriških dolarjev, je napovedal Strauss-Kahn in opozoril, da bo "nov model rasti nizkoogljičen". Dodal je še, da boja proti podnebnim spremembam ne smemo blokirati zgolj zato, ker ne uspemo zagotoviti finančnih sredstev.