Zanimivo pa je ozadje Mutujeve najnovejše dopinške zgodbe. Sibutramin namreč vsebujejo nekatera zdravila za hujšanje, in krivdo za pozitiven rezultat testa je nase prevzela nogometaševa mama. V pogovoru za televizijsko postajo Telesport je Rodica Mutu povedala, da je po obisku sina v Italiji v njegovem stanovanju pozabila tablete za hujšanje. "Morda jih je vzel iz radovednosti, ker sem se hvalila, koliko sem shujšala. Ampak na škatlici je pisalo, da gre za nevtralen izdelek, ki ne vsebuje prepovedanih snovi," je pojasnila Mutujeva mati.

Njeno zgodbo je deloma potrdil tudi rojak na začasnem delu pri Interju Cristian Chivu. Kapetan romunske izbrane vrste je dejal, da je Mutu obseden s svojim telesom ter da velikokrat jemlje različne tablete, ki mu pomagajo pri ohranjanju vitke postave: "Tokrat je očitno vzel napačne tablete. Ne verjamem, da je bilo namenoma."

Zdravniška služba Fiorentine je že sporočila, da nima nič s tem primerom in obenem izrazila prepričanje, da gre za nesrečno naključje ter da nogometaš ni namenoma vzel prepovedanega sredstva.

Če se preiskovalci ne bodo strinjali z pojasnili Mutujeve mame, bi lahko enaintridesetletnega napadalca doletela večletna prepoved nastopanja, kajti za seboj že ima eno dopinško afero. Leta 2004 so ga nagnali iz londonskega Chelseaja, ker je užival kokain. Zaradi tega mora angleškemu klubu po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) tudi plačati 17,7 milijona dolarjev kazni; a toliko denarja nima in za zdaj še ni jasno, kako se bo ta afera končala.