Martin Krpan je ena izmed prvih slovenskih umetnih pripovedk. Levstik jo je napisal leta 1858 in od takrat naprej zavzema pomembno mesto v slovenski literaturi. Delu so poseben pečat dali tradicionalna snov, ljudski jezik, tekoča pripoved in družbena kritičnost. Lik glavnega junaka je skozi čas postal simbol moči, poguma, odločnosti in zvitosti.

Martin Krpan je doživel številne likovne, gledališke in glasovne interpretacije. Prvi ga je leta 1917 ilustriral Hinko Smrekar, tokratna miniaturna izdaja pa vključuje ilustracije Toneta Kralja iz leta 1954. Njegova upodobitev je daleč najbolj znana in z več kot 200.000 izvodi velja za najuspešnejšo slovensko slikanico vseh časov.

Levstikovi najbolj znani deli sta poleg omenjenega še potopis s književnim programom Popotovanje od Litije do Čateža in pravljica Kdo je napravil Vidku srajčico.

Novo izdajo v mehki vezavi so doživele tudi Poezije največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Objavljene so v celoti, vključno z Zdravljico, spremlja pa jih študija Igorja Grdine.