Prometno ministrstvo od izvajalca javnega naročila pričakuje načrt poslovnega preobrata Slovenskih železnic, svetovanje pri implementaciji poslovnega preobrata na strateški in operativni ravni, razvoj socialno sprejemljivih rešitev za presežne zaposlene, pripravo modela prestrukturiranja Slovenskih železnic v skladu z usmeritvami države kot lastnice in evropskega pravnega reda ter svetovanje pri implementaciji modela prestrukturiranja železnic.

Poleg splošnih pogojev mora ponudnik razpolagati z zadostnimi kadrovskimi zmogljivostmi za izpolnitev javnega naročila; zagotoviti mora najmanj enega vodjo projekta z izkušnjami s področja reorganizacije železniških sistemov v Evropi in vsaj pet ključnih strokovnjakov, ki bodo sodelovali pri izvedbi naročila.

Ponudnik mora imeti v zadnjih desetih letih zaključena vsaj dva uspešno izvedena projekta v posamični vrednosti najmanj 400.000 evrov (brez DDV). Kot ustrezna bo štela referenca, ki se nanaša na reorganizacijo sistema železnic v Evropi, ali referenca za izveden projekt v smislu izvedbe programov izboljšanja dobička ali optimizacije organizacijske strukture na področju evropskih železnic.