So se po prespani noči čustva kaj umirila?

Nisem se še umiril, saj sem še vedno napolnjen z adrenalinom. Nori občutki so bili že na sami tekmi, podelitev pa je bila znova veličastna. Na tisoče ljudi se pride v večernih urah prikloniti junakom Kitzbühla, med njimi pa sem se počutil kot kralj.

Dolgo časa ste bili vodilni tekmovalec v ciljni areni. Ste morda kdaj pomislili, da lahko celo zmagate na Streifu?

V bistvu ne. Prvič sem se zavedal, da sem lahko uvrščen zelo visoko, ko me ni prehitel Američan Bode Miller. Toda za njim je bila na štartu še najboljša sedmerica smukačev, osredotočal pa sem se predvsem na Cuchea. Če me ne bi on prehitel, pa bi bržčas pomislil na zmago, ki bi jo dejansko dosegel. A Cuche je v tem trenutku najboljši.

Pred Kitzbühlom ste se štirikrat uvrstili med najboljšo deseterico, a nikoli na smuku. Od kje takšen napredek pri 28 letih?

Največjo samozavest mi je dalo 13. mesto v Val Gardeni (decembra lani - op. p.), ko sem si rekel, da sem na naslednjih preizkušnjah lahko samo hitrejši. Zakaj? Valgardenska tekma mi namreč od vseh v svetovnem pokalu najmanj ustreza. Tudi v Wengnu sem tekmoval zelo dobro, a sem naredil večjo napako, sicer pa sem bil na posameznih odsekih izjemno hiter. Vedel sem, da bom prej ali slej dosegel vrhunski rezultat, če bom tudi na tekmi pokazal svoje znanje. Dodatno samozavest na Streifu pa mi je vlil tudi četrtkov trening, kjer sem dosegel tretji čas.

V tej sezoni se je k reprezentanci priključil avstrijski strokovnjak Burkhard Schaffer. Vam je razširil smukaško obzorje?

Nedvomno! Znal mi je pokazati, kako naj prestopim zadnjo stopničko, ki loči povprečne od vrhunskih smučarjev. Burki je pravi človek in vanj imam popolno zaupanje!

Slovenska smukaška reprezentanca je postala izjemno močna. Kako na vas gledajo tekmeci?

Lahko zatrdim, da z velikim spoštovanjem. Ogromno vprašanj sem dobil na novinarski konferenci na to temo. Smo resnično odlična ekipa, poleg Jermana in mene pa sta zelo hitra tudi Rok Perko in Andrej Križaj. Nedvomno bodo morale smukaške velesile odslej računati tudi na Slovenijo.

Kitzbühlska preizkušnja je bila generalka pred olimpijskim smukom v Whistlerju. So se apetiti povečali?

Nedvomno je moj uspeh kariere prišel ob pravem času. A nerealno bi bilo, da bi napovedoval kolajno. Lahko obljubim le, da bom dal vse od sebe ter da bom napadal na vso moč. Terena ne poznam, a ga tudi tekmeci ne.

Zablesteli ste na najbogatejši preizkušnji svetovnega pokala, kar zadeva denarni sklad. Ste že razmišljali, kako boste unovčili denar?

To pa res še nisem. Nisem imel niti časa. A gre za prijetne težave.

Še lani ste marca v Kranjski Gori po operaciji zlomljene noge šepali. V preteklosti ste bili že operirani v križu. Očitno se je vztrajnost izplačala?

Seveda! Poplačan je ves vložen dosedanji trud in hkrati motivacija za naprej. Gremo dalje!

Konec tedna bodo tekme svetovnega pokala v vaši domači Kranjski Gori, kjer ne boste tekmovali. Se boste vsaj udeležili tekem?

Zaradi treninga v Avstriji bom prisoten le na nedeljskem slalomu. Želim pa si, da bi se sotekmovalci pred domačimi gledalci čimbolje odrezali.