Prva zmaga je bila izredno suverena. Že v kvalifikacijah ste tekli kot raketa. Dobre pol sekunde hitreje od Genuinove, tri sekunde pred Višnarjevo kot tretjo in že sedem sekund pred Kowalczykovo. In potem v velikem slogu do velikega finala.

V kvalifikacijah nisem imela občutka, da sem tako hitra. Za zadnji klanec pred ciljem sem še malo hranila moči. Tako me je prednost presenetila. V četrtfinalu in polfinalu sem sproščeno kontrolirala tekmice in se osredotočila nase v finalu, kjer sem vedela, da je vse možno. Čeprav sem vedela, da sem med favoritinjami, sem psihično vzdržala. Na to sem ponosna. To je bila zame le dodatna motivacija in ne breme. Verjela sem vase.

Prvi poljubček je bil namenjen smučem. Serviserja Stefan Lichon in Mladen Trstenjak sta vas v cilju "dvignila v nebesa".

Odlične smuči so zaslužile to pozornost. (smeh) Brez tako hitrih smuči ne bi zmagala na tak način. To ni bila samo moja zmaga, ampak cele ekipe. Vsak mi je že pred tekmo delil nasvete, čeprav sem tu že stara znanka.

Rusi so imeli v tekaškem centru Demino svoje prvenstvo med tekači, Slovenki pa sta pokorili ženski finale.

Sedaj se nas bodo začele še bolj bati. Tudi v ekipnih šprintih, ki prihajajo in tudi v Vancouvru. Dokazujemo, da nismo le posameznice, ampak slovenska tekaška ekipa.

Vaš niz na drsalnih šprintih v tej sezoni je odličen - šesto, četrto, tretje in prvo mesto. V Ribinsku ste vedno dobro nastopali.

Verjela sem, da mi bo že v Rusiji prvič uspelo. V Ribinsku sem prvič tekla v polfinalu in bila 12., prvič tekla v velikem finalu in bila peta, sedaj še to. Rusija mi bo še všeč "ratala" in se bom še vračala.

Po naši statistiki je to vaša jubilejna trideseta uvrstitev med trideseterico, drugi skok na stopničke in že prva zmaga. Imate enak odstotek statistike, kot jo ima Petra Majdič, 40 - 20. Naključje?

Všeč mi je to. In ta drugi odstotek, 50 odstotkov, bom poskušala še izboljšati. Morda bo lažje kot Petri (smeh).

Vaš trener Vladimir Korolkevič je v Rusiji praktično na domačem terenu. Je dodal kakšen poseben nasvet? Zadnji trening v višinski hiši v Ratečah je bil očitno zelo uspešen?

Progo sem poznala, Volodja pa ima zares veliko zaslug, pomagal je paziti na nekatere specifike. Po odhodu iz Planice sem se bala le utrujenosti. S Katjo naju tukaj muči le hud mraz. Zjutraj so namerili minus 23. Zaradi težav z astmo obe z masko tekava okoli, k sreči je bilo v času tekme le minus trinajst.

Sedaj ste že deseta tekačica svetovnega pokala!

Ali res? Ali nisem šestnajsta skupno in peta v šprintu?

Malce nagajamo, da vidimo, če sledite lestvicam. Ste deseta na lestvici denarnih nagrade, kjer so iste na vrhu, kot za globus - Kowalczykova, Majdičeva in Saarinenova.

Ah, na to denarno lestvico pa res ne gledam. Zanima me športni del. Poskušala bom loviti kolajno v šprintu. Trudila se bom, da današnji dan ponovim. Da bo nasmeh trajal čim dlje."