Novico je na novinarski konferenci po seji vlade pozdravil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je poudaril, da bi Slovenija s članstvom v OECD zaokrožila lok vključevanja v mednarodne institucije.

To pa je po njegovem mnenju tudi priznanje delu dosedanjih vlad, ki so izpolnjevale pogoje za to, da se Slovenija lahko še pred poletjem "polnovredno vključi v krog teh prestižnih držav".

Slovenija bi bila po idealnem scenariju na članstvo v organizaciji lahko pripravljena do naslednjega ministrskega zasedanja sveta OECD, ki bo 27. maja, je dejal Gurria. Po prvotnih pričakovanjih Ljubljane naj bi se pogajanja za članstvo, ki so se začela leta 2007, sicer končala v dveh letih (Čile, ki je povabilo k pogajanjem dobil istočasno kot Slovenija, napreduje hitreje in je de facto že članica).

Gurria je kljub temu ocenil, da je Slovenija skozi pristopni proces jadrala brez težav. Da v pristopnem procesu ni težav, pa je menil tudi Žbogar in dodal, da mora državni zbor le še sprejeti zakona o upravljanju kapitalskih naložb ter preoblikovanju Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, nato pa bo s slovenske strani "vse nared", soglasje za članstvo pa morajo dati le še članice OECD.

Povabilo na pogajanja o članstvu v OECD je Slovenija dobila maja 2007, 11 let po tem, ko je zaprosila za članstvo. Na zunanjem ministrstvu poudarjajo, da Slovenija pričakuje veliko koristi od članstva v tej organizaciji, ki ji lahko s svojo široko bazo podatkov in izkušenj pomaga pri iskanju rešitev in oblikovanju politik za izhod iz gospodarske krize.

OECD je elitni klub 30 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu, ki oblikuje globalne standarde in načela v gospodarskih in razvojnih politikah.

Ustanovljena je bila leta 1960 kot naslednica Organizacije za evropsko gospodarsko sodelovanje (OEEC). V OECD je že 19 članic EU, poleg stare petnajsterice še štiri članice višegrajske skupine, Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska. Poleg teh so v organizaciji še Avstralija, Kanada, ZDA, Japonska, Južna Koreja, Islandija, Mehika, Nova Zelandija, Norveška, Švica in Turčija.