Pokal Vitranc je dogodek, ki Slovenijo že dolgo časa uvršča na svetovni zemljevid, ob bok največjim smučarskim centrom. Letos bo še posebno doživetje, saj bodo gostili kar tri tekme, poleg dveh tradicionalnih, veleslaloma in slaloma, še nadomestni veleslalom iz Adelbodna, ki bo v petek 29. januarja. Hkrati bo to zadnje tekmovanje pred zimskimi olimpijskimi igrami v Vancouvru.

"Proga je v odličnem stanju, imamo več kot pol metra kompaktnega snega na tekmovalni progi, ki je že v celoti preparirana z vodo. Vreme je dokaj ugodno z napovedanimi še nižjimi temperaturami," je na današnji novinarski konferenci organizacijskega komiteja Pokala Vitranc v Ljubljani povedal Medven. Ob tem se je pohvalil, da so organizatorji kranjskogorskega smučarskega pokala v teh letih pridobili takšno stopnjo zaupanja in ugleda pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), saj je snežna kontrola potekala na sila nenavaden način. Inšpektor FIS za ugotavljanje snežnih pogojev Raimond Berger je kontrolo opravil kar po telefonu in po pogovoru z vodjo tekmovanja Alešem Vidicem potrdil tekmo.

Organizatorji pričakujejo, da si bodo vse tri tekme v treh dneh ogledalo nekaj več kot 20.000 obiskovalcev. Največ jih pričakujejo v nedeljo, 31. januarja, na slalomu okrog 10.000, v soboto, 30. januarja, na veleslalomu 8000, v petek pa od 2000 do 3000. Ogled petkove tekme bo brezplačen.

Izvršni podpredsednik Pokala Vitranc Simon Oblak je poudaril, da bo častni predsednik pokala minister brez listnice, zadolžen za razvoj, Mitja Gaspari, ki je povabilo tudi sprejel. Sicer pa bo pokal prihodnje leto obeležil svoj 50. jubilej. Organizatorji so še zlasti veseli, da so prejeli termine za organizacijo tekem vse do leta 2013.

Župan Kranjske Gore Jure Žerjav je poudaril, da so vse priprave potekale brez večjih zapletov, zagotovili so dodatna parkirišča, tako da bo lahko svoje jeklene konjičke parkiralo še večje število obiskovalcev, ki se bodo odločili navijati za najboljše alpske smučarje na svetu.

Po besedah podpredsednika komisije za finance in marketing Borisa Pesjaka okviren proračun znaša 1,3 milijona evrov, stroške bodo pokrili, če ne bo izpadla kakšna tekme. Za Kitzbühlom, Zagrebom in Alta Badio ima Kranjska Gora četrte najvišje nagrade za zmagovalce. Celoten nagradni sklad znaša 218.000 evrov. Nagrada za prvo mesto bo znašala 25.000 evrov, za drugo mesto 15.000 evrov in za tretje mesto 9000 evrov.

Domovinsko pravico ob kranjskogorskem športnem spektaklu je dobila tudi zabavno-družabna prireditev "X-plozija zabave", ki bo 30. januarja, na njej pa se vsem zabave željnim obeta prava glasbena poslastica - slovenski rock zvezdniki Siddartha in britanski alternativci Stereo MC's. Pred tem se bodo slovenski glasbeni merili na že tradicionalnem veleslalomu zvezd.

Kranjska Gora bo v čezmejnem sodelovanju s Trbižem od 8. do 13. marca gostila finale evropskega pokala. V Kranjski Gori bodo na sporedu tehnične discipline moška in ženska slaloma in veleslaloma, v Trbižu pa se bodo smučarji merili v superveleslalomu in smuku. Gre za dejansko nekakšno preizkušnjo za načrtovano skupno kandidaturo Kranjske Gore in Trbiža za finale svetovnega pokala alpincev in alpink.