Glavni akterji projekta so danes na sedežu AZS predstavili podrobnejše sodelovanje. Direktor AZS Boris Mikuž je dejal, da bo sodelovanje potekalo na več področjih, glavni pa so atletske priprave (v Sloveniji in na Finskem; skupne priprave v Medulinu in v Pulju), sodelovanje atletov na različnih mednarodnih mitingih, sodelovanje na področju izmenjave znanj trenerjev, sodelovanje na specialnih področjih (metodika in trening meta kopja) in povezava znanosti v atletiki.

Predstavniki obeh zvez bodo v četrtek odpotovali še v Medulin in Pulj, kjer si bodo ogledali možnosti skupnih priprav, pregledali terene in infrastrukturo.

Srečanja so se poleg Mikuža udeležili še predsednik strokovnega sveta Martin Steiner, s strani Fincev pa športni športni direktor Jarmo Mäkelä, glavni trener za sprinte in skoke Jorma Kemppainen in glavni trener za mete Mauri Auvinen.

"Slovenija bo lahko s tem samo pridobila. Gre za edinstveno sodelovanje na evropskem prostoru, od katerega bodo imeli največ naši atleti. Po tridnevnem srečanju bodo športniki dobili pisma z izsledki obiska in možnost, da se prijavijo k sodelovanju. Naša želja je oblikovanje skupnih taborov za treninge, torej naša gostovanja na Finskem in obratno. Finska atletika ima zelo dolgo tradicijo, kjer je nanizala nekaj zavidljivih uspehov. Menim, da je takšno sodelovanje odlična priložnost za izmenjavo znanj," je o sodelovanju povedal Mikuž.

Mäkelä, ki je športni direktor finske zveze, je prav tako poudaril prednosti, ki jih prinaša takšno sodelovanje. Dejstvo, da finska zveza šteje 880 klubov in 28.000 atletov in atletinj, slovenska pa obsega približno osem odstotkov tega ni nobena ovira. "Slovenija je ena najboljših držav gostiteljic. To, kar vam uspeva na športnem področju, je res zavidljivo. Mi bomo predvsem dobili priložnost, da zgodaj začnemo sezono na odprtem, saj se pri nas pomlad začenja šele sredi junija. Naši in tudi vaši atletski mitingi bodo bolje obiskani, skupaj pa lahko eden od drugega veliko odnesemo," je povedal Finec.

Slovenski atleti bodo med drugim na Finskem lahko uživali gostoljubje kar 15 pokritih dvoran s krožno stezo, Slovenija na primer te še ne premore, prav tako pa bodo največ znanja lahko dobili pri izkušnjah v metu kopja.