Po včerajšnji seji nadzornega sveta je predsednik nadzornikov Stojan Nikolić pojasnil, da je zimska divizija Elan lani ustvarila okoli 35 milijonov evrov prihodkov, kar je malo manj kot v letu 2008. Za približno 40 odstotkov, na 15 milijonov evrov, pa so se znižali prihodki v navtični diviziji, ki deluje v okviru podjetja Elan Marine. Medtem ko je Elan ustvaril pol milijona evrov dobička iz poslovanja, je Elan Marine iz poslovanja pridelal sedem milijonov evrov izgube.

V letošnjem letu naj bi po načrtih dobiček iz poslovanja Elana znašal okoli milijon evrov. Elan Marine bo iz poslovanja predvidoma še vedno ustvarjal izgubo, in sicer v višini 1,3 milijona evrov. V primerjavi z lanskih letom, ko je bilo prodanih 118 jadrnic, v letošnjem letu sicer načrtuje prodajo 144 jadrnic. Zaradi boljših obetov Elanu Marine letos verjetno ne bo potrebno več odpuščati.

Čisti poslovni izid Elana Skupine v letošnjem letu je v veliki meri odvisen od tega, ali mu bo uspelo prodati hčerinsko podjetje na Hrvaškem Elan PBO Obrovac, ki se ukvarja s proizvodnjo čolnov. Če ne bodo prejeli nobene sprejemljive ponudbe, bodo prodajo preložili na boljše čase. Ta odločitev je bila sprejeta, ker ima Elan PBO Obrovac na zalogi le čolne iz leta 2006, v razvoj novih čolnov pa bi moral vložiti od 500.000 do 700.000 evrov. "Namesto tega se bo vodstvo Elana skupine raje ukvarjalo z razvojem jadrnic," pojasnjuje Nikolić. Glede morebitne prodaje hčerinskega podjetja v Avstriji, ki se ukvarja z izdelavo smučarskih desk, pravi, da se ukvarjajo z vprašanjem, ali bi namesto odprodaje raje kupili kakšno blagovno znamko, ki proizvaja smučarske deske.

Po besedah Nikolića ima Elan Skupina po poravnavi s KIH banko in Gorenjsko banko za 22 milijonov evrov finančnih obveznosti. "Nadzorniki smo predsedniku uprave Robertu Ferku naročili, da se mora z bankami takoj dogovoriti o reprogramiranju ročnosti posojil," dodaja Nikolić.

sebastjan.morozov@dnevnik.si