Poleg Petre Majdič, Vesne Fabjan in Katje Višnar, ki so izpolnile olimpijsko individualno normo, je normo izpolnila tudi ženska štafeta. Novembra v Beitostolnu so jo pritekle Majdičeva, Fabjanova, Barbara Jezeršek in Anja Eržen. Glavni trener tekaške reprezentance Ivan Hudač je decembra dejal, da bosta pri izboru slednji imeli prednost, a bo odločala tudi pripravljenost pred olimpijado. Že vnaprej je bilo pričakovati, da bo v igri tudi šesta tekačica kot rezerva za štafeto ob morebitni bolezni ali poškodbi katere od četverice brez Višnarjeve, na katero v štafeti ne računajo. "Ženska štafeta v Kanadi ne bo sodelovala, ampak tekmovala," je zatrdil Ivan Hudač.

Za zadnje sito je strokovni svet izbral dve tekmi celinskega pokala konec minulega tedna v Nemčiji. Poleg Jezerškove in Erženove so bile v igri še Maja Benedičič, Alenka Čebašek in Mirjam Soklič. Ker so eno tekmo v Oberwiesenthalu odpovedali, je za izbor rezervne potnice veljala le tekma na 10 km klasično. Slovenke so se razvrstile takole: 15. Jezeršek, 25. Benedičič, 26. Višnar, 27. Čebašek, 31. Soklič in zmaga Erženove med mladinkami. Strokovni svet je na ponedeljkovi seji soglasno sklenil, da bodo kot šesto potnico predlagali še tretjo Blejko Alenko Čebašek.

Ostali izidi so nepomembni. Benedičičeva ima v tej sezoni z ostalih tekem celinskega pokala že dve sedmi in 14. mesto, Jezerškova pa 10., 12. in 15. mesto. Erženova zmaguje med mladinkami, njen čas na polovični razdalji pet kilometrov klasično je bil okoli 15 sekund slabši od vmesnega časa trojke Benedičič, Višnar, Čebašek, ki so se zvrstile v štirih sekundah. "Izbora ne bom komentirala. Privoščim Alenki, da dobi priložnost, kot sem jo sama že imela v Torinu. Marko Gracer mi je pred tekmo dejal, da bodo v igri za Vancouver najhitrejše. V športu naj bi bilo pač tako, da se tekmuje in je merilo čas," je kratko mnenje navrgla 27-letna Maja Benedičič (TSK Merkur), tako kot 19-letna Čebaškova in 17-letna Erženova (obe TSK Bled), tudi varovanka norveškega trenerja Lundema.

V imenu strokovnega sveta, ki ga vodi Jani Pustovrh in je včeraj še enkrat zasedal na seji, je odločitev pojasnil kar trener z največjo avtoriteto Ivan Hudač. "Bili smo soglasni, da odboru za vrhunski šport pri OKS ob minimalni časovni razliki na sicer edini tekmi priporočimo mlajšo Alenko Čebašek. Maja Benedičič je že v Torinu dobila priložnost za dokazovanje perspektivnosti," je včeraj z Rogle, kjer je na treningu s Petro Majdič, razložil Ivan Hudač.

A tema o šesti tekačici je postala domala že brezpredmetna. Odbor za vrhunski šport pri OKS, ki je naslednje sito za potnike za Vancouver, zadnji bo izvršni odbor OKS, šeste tekačice (rezervistke za štafeto) ni potrdil.