Ajalon je turškega veleposlanika na zagovor poklical, da bi mu tako izrazil protest zaradi turške televizijske nadaljevanke, ki izraelske obveščevalce prikazuje kot brutalneže. Pri tem se je do njega očitno obnašal poniževalno - posedel ga je na nizko zofo, zavrnil rokovanje, govoril v hebrejščine in z mize odstranil turško zastavo. Vrh vsega pa je poklical še televizijske ekipe, da vse skupaj posnamejo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ajalonovo ravnanje je na turški strani sprožilo nemalo negodovanja, Ankara pa je tudi zahtevala opravičilo. Izrael se je danes vendarle odločil za neke vrste opravičilo. V uradu izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja so tako poudarili, da je bil protest izraelskega zunanjega ministrstva turškemu veleposlaniku upravičen, da pa "bi moral biti posredovan na sprejemljiv diplomatski način", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sam Ajalon pa je danes sporočil, "da bo v prihodnje svoja stališča razjasnjeval na diplomatsko sprejemljiv način". "Moj protest proti turškim napadom na Izrael je živ in pravi. A ni v moji pristojnosti, da bi bil žaljiv do veleposlanika," je Ajalon še zapisal v sporočilu za javnost.

Izraelsko opravičilo pa očitno Anakari ni zadostovalo. Turški predsednik Abdullah Gül je namreč po poročanju turške televizije NTV izjavil, da bo Turčija odpoklicala svojega veleposlanika iz Izraela, če spor glede ponedeljkovega ravnanja z njim do drevi ne bo razrešen. "Če tega ne bodo popravili do večera, se bo naš veleposlanik jutri s prvim letalom vrnil v domovino," je po poročanju NTV dejal Gül. Ankara po poročanju turških medijev želi formalno opravičilo.

Kako bodo v Izraelu rešili zagato, ni jasno, si pa očitno ne želijo spora s Turčijo. Izraelski zunanji minister Avigdor Liberman je namreč danes izrazil željo po neposrednem dialogu s Turčijo, s katero si ne želi konfrontacije. Je pa hkrati poudaril, da judovska država "ne bo trpela antisemitskih izjav in hujskanja proti Judom". Izrael po njegovih besedah spoštuje Turčijo in njeno prebivalstvo, od nje pa pričakuje enako.

Vzrok za nediplomatski izraelski protest je bila turška televizijska nadaljevanka, ki prikazuje turške tajne agente, kako vdrejo v izraelsko diplomatsko misijo, od koder rešijo turškega dečka, ki naj bi ga ugrabila izraelskega obveščevalna agencija Mosad. Po mnenju izraelskega zunanjega ministrstva ta nadaljevanka "Izrael in Jude prikazuje kot tatove otrok in vojne zločince".

Ponedeljkovo dogajanje na izraelskem zunanjem ministrstvu je okrepilo napetosti med dolgoletnima zaveznicama, ki so vzniknile po izraelski ofenzivi na območje Gaze pred letom dni. Ankara je namreč ofenzivo ostro kritizirala, v Izraelu pa je to sprožilo zaskrbljenost, da se bo obrnila proti njegovemu najhujšemu sovražniku, Iranu. Incident se je obenem zgodil tik pred za nedeljo načrtovanim obiskom izraelskega obrambnega ministra Ehuda Baraka v Ankari.

Turčija je bila dolga leta najtesnejši prijatelj Izraela v muslimanskem svetu. Državi sta gojili tesne vojaške in gospodarske vezi, turški posredniki pa so leta 2008 celo posredovali v posrednih pogajanjih med Izraelom in Sirijo, ki so sicer kasneje propadli. Po izraelski ofenzivi na Gazo so odnosi med Izraelom in Turčijo strmoglavili.