Po premieri težko pričakovane znanstvenofantastične pustolovščine, v kateri paralizirani marinec Jake Sully svoj um s pomočjo naprednih elektronskih naprav posodi modropoltemu, tri metre visokemu in repatemu bitju s planeta Pandora, so na internetnih blogih, v časopisnih člankih in internetnih video posnetkih vzniknile številne kritike, da se ustvarjalci filma tudi tokrat niso izognili tipično hollywoodskim rasističnim težnjam. Kritiki poudarjajo, da film govori o rasi z drugega planeta, kot jo vidi beli človek, poleg tega pa je belec ob koncu zgodbe tudi herojski "mesija" domorodcev s Pandore.

Scenarist in režiser Avatarja James Cameron, ki se je kot režiser podpisal že pod filmsko uspešnico o nedovoljeni ljubezni, vpeti v dramo o slovitem Titaniku, medtem zatrjuje, da je sporočilo Avatarja povsem drugačno in govori predvsem o spoštovanju drugačnosti.

Marinec Jake Sully (Sam Worthington) v filmu dobi nalogo, da se v telesu modrokožca približa domorodcem Na'vijem in Zemljanom poskuša omogočiti, da si prilastijo del ozemlja, kjer se nahaja izjemno dragocena ruda. Sully se nato spoprijatelji z modrokožci in se celo zaljubi v njihovo princeso Neytiri, ki jo je v filmu upodobila temnopolta igralka dominikanskega rodu Zoe Saldana. Prav to, da je Neytiri upodobila temnopolta igralka, po mnenju kritikov filmu da še dodatno rasistično težo, saj v epilogu zgodbe belec znova rešuje temnopolte.

Na kritike o rasističnem aspektu filma se je med drugim odzvala tudi jamaško-kitajska temnopolta igralka Robinne Lee, ki je dajala, da po svoje razume "ekonomsko" izbiro igralske zasedbe, glede na to, da je večina avditorija, ki si je ali si film še bo ogledala, belcev. Kljub temu je dodala, da je žalostno, da se Hollywood ne more otresti starih stereotipov in da bi bilo zelo lepo, če bi v kakem izmed filmov temnopolti lahko sami reševali svojo raso.

Cameron je sicer po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v odzivu na kritike še zapisal, da film nagovarja predvsem posameznika, da odpre oči in resnično vidi soljudi ter jih spoštuje kljub temu, da so drugačni. S tem bi se po njegovem mnenju lahko izognili marsikateremu konfliktu in na svetu živeli bolj harmonično. "Težko verjamem, da je v tem sporočilu kaj rasističnega," je še zapisal Cameron.

Ne glede na kritike pa Avatar še vedno ostaja trdno zasidran na vrhu lestvice najbolj donosnih filmov, obenem pa je tudi drugi najbolje predvajan film vseh časov v svetovnem merilu.