Več o zahtevnosti preizkušenj v dolini Fiemme ni treba dodati. Pred današnjim skupinskim štartom v klasični tehniki z vmesnimi nagrajenimi letečimi cilji in jutrišnji famozni drsalni vzpon na Alpe Cermis, so najboljše štiri tekačice ločene med seboj za vsega 35 sekund. Slovaški strokovnjak Ivan Hudač, ki bdi nad celotnim tekaškim taborom, je pravšnji sogovornik za napoved velikega finala "dirke" Tour de Ski. Vložki so zelo veliki, 100.000 evrov za zmagovalko in 400 točk svetovnega pokala. Vrhunec sezone brez dileme, če ne bi bilo Vancouvra.

Čemu ste ob prihodu v dolini Fiemme posvetili največ pozornosti? Analizi dosedanjih nastopov ali testiranju smuči?

V četrtek je bilo v Teseru sončno, sneg narejen, idealno. Vendar je ponoči zapadlo 15 centimetrov novega snega. Po vremenskih obetih bo tako tudi danes. To so najslabši pogoji za tekme v klasični tehniki. Najbolj tvegani. V bistvu se lahko zelo veliko izgubi ali tudi pridobi. Zaradi tega bo priprava smuči še toliko bolj pomembna.

Etapa od Cortine v Toblach je bila tako zamišljena, da so se najboljše med seboj polovile in izničile razlike. Tako bosta zares o vsem odločali zadnji dve tekmi.

Dobitki na koncu Tour de Ski so zelo veliki. 400 točk svetovnega pokala za zmagovalko, 100.000 evrov. Je zaradi tega kaj več stresa v ekipi? 

Ne. V teh situacijah smo že bili. Z dosedanjim potekom Toura smo zelo zadovoljni. Petra je dosegla dve zmagi, bila štirikrat na stopničkah, Vesna Fabjan v finalu šprinta. Do konca nam je le veliki izziv, da iz tega potegnemo maksimum. Lahko se bo izteklo tudi povprečno ali slabše. Vse doslej je bilo po pričakovanjih. Petra je dobro pripravljena, vedno je bila med najboljšimi.

Kakšna je vaša napoved glede na zgodovino vzponov na Alpe Cermis?

Več bo odvisno od pogojev na tekmi kot od dosedanje statistike. Tour je praktično preprost. Vsak dan je treba narediti največ, vsak dan poskušati doseči maksimum. Vsak dan je tekma zase. Od snežnih pogojev, profila etape, dnevnega stanja tekmovalk.

Kako se počuti Petra?

Pravi, da se počuti dobro. Že v Toblachu se je veselila zadnjih dveh tekem, počitek in manj stresen dan ji bo dobro del. V dobrem fizičnem stanju je. Vendar to še nič ne pomeni. To bo morala pokazati na klancih. Skupinski štart bo že pomemben, tudi zaradi pogojev lahko bonus sekunde prinesejo razliko 45 sekund, a še vedno to v zadnjem klancu v nedeljo lahko ne pomeni nič. Vsaka malenkost bo veliko pomenila.

Olimpijske igre v Vancouvru so tako blizu, da brez misli na Kanado ne gre.

Olimpijske igre so blizu in daleč. Veliko se lahko še spremeni. Kar nekaj potovanj, priprav in ostalega je še do tja. Sezono pa sem že od začetka zastavil tako, da bo Tour de Ski prelomen. Če ne bi bili zadovoljni s tekom Petre, bi se prej umaknili. Zame je pomembno, da Petra sedaj dobro teče, številke na tekmah niso v ospredju. Seveda pa bo v Vancouvru ravno obratno. Tam me ne bo zanimalo, kako bo tekla, pač pa kakšne bodo številke.