Petra Majdič se je ob "Polki" znova vsa nasmejana sončila v soju žarometov in bliskavic na tretji zmagovalni stopnički. Sijajen izkoristek! Od 89 tekem, kolikor jih je končala med deseterico, je kar na 37 (41 odstotkov) končala na stopničkah. "Očitno nekaj zmagovitega duha več od ostalih le imam. A sem bolj pametna, ker vem, da je tretje mesto vredno več kot četrto, to ste me novinarji že naučili," se ji je smejalo po tekmi.

Klasični "kronometer", bi zapisali v kolesarstvu. Dobrih 12 minut resnice. Boj z uro in s podatki, ki jih ob progi povedo spremljevalci s štoparicami v rokah. V starodobni disciplini, kjer bi brez sprememb FIS že imela zlato olimpijsko kolajno iz Salt Lake Cityja. Vizualnega pregleda je manj, a obratni vrstni red štarta glede na skupni seštevek TdS je Petri omogočal dober pregled. Saarinenovo je imela minuto, Kowalczykovo pol minute pred sabo, Arianno Follis pa zadaj. Že na polovici, sicer neobičajno hitre smučine, je bil vrstni red zakoličen.

"Manjkrat tečem pet kilometrov klasično kot ostale. To je razdalja štafete. Justyna in Aiku sta večji specialistki. Sicer sem dobro razporedila moči, hitro začela in imela sem zares izvrstne smuči," je opisala Petra Majdič. Več kot dve uri po tekmi, med večerjo, je zgoraj podpisanega spraševala, kakšno je novo razmerje. Kowalczyk 0, Majdič 14, Follis 23, Saarinen 35, so zaostanki v sekundah po šestih dneh. Petro je, zanimivo, še bolj zanimalo, kje so ostale zadaj.

"Petra je odtekla dobro tekmo. Premagali sta jo le običajno boljši na tej razdalji. Morda je Petra čutila nekaj več utrujenosti od sredine tekme. Pričakujem, da je bil tokrat kar mali krizni dan in po dnevu premora bo še več pokazala v dolini Fiemme," je optimist Ivan Hudač. Kar malce presenetljivo za stratega, ki razmišlja vedno zelo realno in ga še nismo ujeli v besedah, da bi prodajal neuresničljive sanje vnaprej.

In največji strah v pravljičnih dneh uspehov? Poškodba stegenske mišice. "Tečem s povito nogo. Da moram paziti, me opozarjajo vsi. Sedaj je stanje zaradi adrenalina brez velikih težav, posledice bodo po Touru. Tekme v Otepae in Rusiji sem že prečrtala," pravi Petra.

Že ob najmanjši misli na sobotni skupinski štart v klasiki (10 km), se je Petra med tiskovno konferenco FIS le obrnila proti Kowalczykovi, ki jo vedno znova omenja kot največjo tekmico. "Justyna in ostale nimajo taktike. Vedno na polno, 'na full'. Nimam druge možnosti, kot da sledim. Meni ostane le, da se spočijem, dovolj jem in pijem," se je šalila na taktiko. Po mnenju vseh, tudi Ivana Hudača, bo vseeno odločal šele famozni tek (in hoja) v klanec na Alpe Cermis. Prvič do tja ne bo pritekla Vesna Fabjan, ki se je z 38. časom dneva in kot 32. v skupnem seštevku (zelo blizu dve predfavoritniji Johaug in Valbusa) že pridružila druščini, ki se je usmerila v Vancouver.