Zaradi izrazito večje konkurence na trgu, gospodarske in finančne krize ter aktivnosti regulatorja bo namreč največja operaterja, Mobitel in Simobil, kot kaže, prvič v njuni zgodovini doletel upad prihodkov, sodeč po medletnih rezultatih pa tudi znatno znižanje čistega dobička. Medtem je Tušmobil zabeležil le del rasti uporabniške baze v primerjavi s predlani, presenetljivo pa sta začela Simobilu marca lani padati tako tržni delež kot število uporabnikov.

"Največji problem mobilnih operaterjev je velika konkurenca. Po naši oceni je preveč infrastrukturnih ponudnikov, ki za vsako ceno osvojitve večjega tržnega deleža znižujejo maloprodajne cene pod prag stroškovnih in na tak način skušajo iz trga izriniti konkurenco. To se pozitivno odraža pri upadu maloprodajnih cen, vendar je srednjeročno slabo za razvoj in kvaliteto storitev. Če se bo tak princip nadaljeval, bo najmočnejši ponovno pometel s konkurenco, kar pa bo slabo tudi za uporabnike," je bila v nasprotju s preostalimi zgovorna prva dama Izimobila Meta Marinšek.

Vodilna operaterja s skoraj polovico nižjim dobičkom

V Mobitelu so skoraj desetino manj prihodkov beležili že v prvem četrtletju lani, kot je takrat pojasnil glavni izvršni direktor operaterja Klavdij Godnič, zaradi zniževanja tržnega deleža in "cenovno ugodnejših paketov". Z aprilom je slabše rezultate začel dosegati tudi Simobil, ki ga je prizadelo predvsem simetrično zaračunavanje cen zaključevanja klicev z Mobitelom in posledično manjši prihodki na tem segmentu. Čeprav je Mobitel do septembra lani ustvaril že 11 odstotkov ali slabih 40 milijonov evrov manj prihodkov, pa je Godnič sredi novembra z olajšanjem dejal, da se je prodaja kljub medletnemu padcu stabilizirala. Simobil je medtem septembra beležil "le" dobre tri odstotke manj prihodkov. Dobiček je bil tako kot pri Mobitelu manjši za skoraj polovico.

Tušmobil z le dobro polovico načrtovanih uporabnikov

Že sredi minulega leta smo opozorili, da so bili načrti Tušmobila vse prej kot realno postavljeni, saj so uspeli do konca septembra pridobiti zgolj polovico za leto 2009 predvidenih uporabnikov, nekaj več kot 150.000. Ali je bilo poslovanje kaj boljše od predlanskega in ali so uspeli zmanjšati čisto izgubo, ki je v letu 2008 presegla 20 milijonov evrov, ni jasno, saj na naša vprašanja niso odgovorili. Čeprav trije največji operaterji kažejo s prstom drug na drugega, kdo je začel s cenovno vojno, pa je jasno, da so bili padci mesečnih prihodkov na uporabnika (ARPU) več kot izraziti. Tako se je mesečni prihodek pri Mobitelovih naročnikih zmanjšal za šestino, pri Simobilu pa je ARPU upadel za kar desetino.

Preostali alternativni operaterji se morajo tako kot predlani zadovoljiti z bolj kot ne drobtinicami, saj jim ostane le slabih osem odstotkov trga. Medtem ko je Izimobil stagniral in število svojih uporabnikov (vsi so predplačniki) obdržal pri okoli 50.000, pa so v T-2 prevzeli tržni delež, ki ga je do sedaj obvladoval Debitel. Resda so v mariborski družbi pridobili več kot 10.000 novih naročnikov mobilne telefonije, a še vedno niso uspeli preseči odstotka tržnega deleža. Nasprotno je Debitel v zadnjem letu in pol izgubil skoraj 15.000 uporabnikov in kar odstotek tržnega deleža.

tomaz.modic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Telekom Slovenija si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.