Kriminalisti jih utemeljeno sumijo storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic, ker preiskava še ni končana, pa na policiji več informacij ni mogoče dobiti. Tako ni mogoče z gotovostjo trditi, kdo so ovadeni in ali sta med njimi tudi nekdanja uslužbenca Kapitalske družbe Uroš Svete in Gregor Razboršek, ki sta zaradi afere HIT2 dobila izredno odpoved delovnega razmerja.

V začetku oktobra 2008 smo razkrili, da so v Kadu, ki ga je takrat vodil Uroš Rožič, začeli sumiti, da je pri upravljanju sredstev treh vzajemnih pokojninskih skladov prišlo do nepravilnosti. Nekaj mesecev pred tem so namreč Kadovi upravljalci po neobičajno visoki ceni od majhnega zasebnega podjetja DSA kupili prednostne delnice Hita. Transakcije s temi delnicami so se sicer začele že leta 2006, ko je Maksima Invest prodala več kot 99.000 delnic HIT2 družbi NFD 1, domnevno po ceni 14 evrov za delnico. NFD je delnice iz sklada NFD 1 konec leta 2007 prenesla na sebi naklonjene družbe, ki so delnice prodale po bistveno višji ceni, po neuradnih podatkih po okoli 23 evrov za delnico. Delnice je na koncu verige vmesnih transakcij odkupil Kad, prve delnice HIT2 že januarja 2007, zadnji paket pa septembra 2008, torej tik pred parlamentarnimi volitvami. Za največji, zadnji paket delnic je Kad podjetju DSA odštel 33 evrov za delnico. Organizatorica prodaje je bila NLB, od katere je Kad dobil ponudbo za odkup delnic, vpletena pa naj bi bila tudi Zveza bank iz Celovca. Če predpostavimo, da jih je DSA kupil po 23 evrov za delnico, je njegov zaslužek pri prodaji znašal več kot 700.000 evrov, vendar do danes še ni jasno, komu so šle provizije od posla.

Kadovi notranji revizorji so domnevali, da so podjetja, od katerih je Kad dobival ponudbe, povezana, njihova ključna oseba pa je Tomaž Stopar. Pri tem se je pojavil sum, da se je združba med seboj povezanih oseb okoristila na račun Kadovih skladov. Odločitev za izredno odpoved delovnega razmerja in takojšnjo prepoved dela direktorju oddelka za upravljanje premoženja Urošu Svetetu in njegovemu namestniku Gregorju Razboršku so v Kadu konec oktobra 2008 utemeljili tako: "Pri izvedbi nakupa so bili pomembno kršeni interni predpisi in postopki, podpis uprave za naročilo posla je bil pridobljen na nezakonit način, nakup prednostnih delnic Hita pa ni bil ekonomsko upravičen in utemeljen." Naj spomnimo, da so prednostne delnice Hita netržni vrednostni papir, poleg tega, da gre za nelikviden vrednostni papir, s katerim je bilo trgovanje živahno le konec leta 2006. Takrat se je namreč špekuliralo o povezovanju med Hitom in Harrah's Entertainment in spremembi prednostnih delnic v navadne.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si