Trener Ivan Hudač, ki še s šestimi možmi skrbi za slovenski šampionki z Vesno Fabjan, je po tekmi lahko le kratko pristavil: "Vse se je perfektno izšlo, do zadnjega detajla." Trdo delo na tehniki teka, tudi s fizioterapevtom Jarošem Gajdošem, ki vsako tekmo z oblačili in pijačo kot osebni služabnik skače za slovensko kraljico, je kronala s tehnično izvrstnim tekom. Taktika, ki ji občasno še ponagaja, pa je izvrstno prilagodila razmeram na progi. "Še uro pred tekmo sem jo živčno opozarjal na napake pri tehniki, izvedba je bila potem vrhunska," je Hudač videl nov uspeh varovanke.

Če na Rogli ni imela sreče z razmerami, so se na novoletni dan njej nasmehnile. Pred tekmo se je ohladilo, smučina je postala trša, kar je za tehniko drsalnega koraka za visokorasle in močnejše tekačice pozitivna okoliščina. Petra Majdič je tehnično tekla lepo in imela po zaslugi serviserjev ene najhitrejših smuči na tekmi.

Hkrati je Petra Majdič taktično tekla modro. Nekaj so verjetno pripomogli tudi nasveti Vesne Fabjan, ki je večji del zaostanka na 30. mestu pridobila v zaključku. Podobno napako je naredila tudi tekmica, ki jo Petra omenja tudi v FIS blogu, Justyne Kowalczyk. Slednja se je najbolj zapodila v srednjem delu na klancu, vendar jo je v položnih delih klanca proti cilju začelo kriviti. Petra Majdič pa je z imenitno frekvenco dvojnega drsalnega koraka ena-ena tekla bolj enakomerno. Z izbruhi prešernega veselja in vriski slavja ni čakala, da Poljakinja prečka ciljno črto.