Po naših informacijah si GBD Skupina prizadeva za prodajo tudi preostalih dveh odstotkov Save, delež pa je že ponudila več potencialnim investitorjem, vključno z nekaterimi družbami, kjer ima država pomemben delež.

Največ Savinih obveznic kupila Abanka

Poleg sprememb v lastništvu so bile konec decembra v register Centralne klirinško-depotne družbe vpisane tudi obveznice Save. Od celotne 26,5-milijonske izdaje je daleč največ obveznic vplačala Abanka Vipa, v kateri ima Sava skupaj z Gorenjsko banko 33,8-odstotni lastniški delež, predsednik uprave Save Janez Bohorič pa je hkrati tudi prvi nadzornik Abanke. Banka, ki jo vodi Aleš Žajdela, je namreč kupila za več kot deset milijonov evrov Savinih obveznic, ki so za zdaj še brez zavarovanja. Pet milijonov evrov je v obveznice investirala tudi Skupna pokojninska družba (četrtinska lastnica je Gorenjska banka), milijon evrov manj pa Skupina Zavarovalnica Triglav.

Med manjšimi investitorji v Savine obveznice so bili tudi Aerodrom Ljubljana, Loterija Slovenije, Gorenje NO, nekdanji predsednik uprave Aerodroma Ljubljane Vinko Može, predsednik uprave Factor banke Boris Pesjak, Bojan Križaj in Primož Brezec.

Spomnimo, da je Sava obveznice izdala, tik preden je od Nove Ljubljanske banke kupila njene terjatve do NFD Holdinga, ki ga vodi Stanislav Valant. Čas izdaje obveznic sovpada tudi z odločitvijo Savine uprave, da družbi Merfin prodajo le deset odstotkov Merkurja, opcijsko pogodbo za preostalih deset odstotkov pa so podaljšali in tako Merkurjevim menedžerjem dali na voljo dodaten čas, da zberejo manjkajočih 57 milijonov evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Save si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.