Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sedem oseb osumil kaznivih dejanj glede upravljanja kreditnih tveganj v HPB, ki so posledica izdajanja nenamenskih posojil, so sporočili iz policije. Vsi osumljeni so hrvaški državljani, med njimi so trije bivši člani uprave HPB, ki je edina poslovna banka v lasti hrvaške države, ostali štirje so dobitniki posojil.

Policija je še dejala, da dva osumljenca nista na ozemlju Hrvaške, ni pa objavila identitete nobene izmed prijetih ali iskanih oseb. Tiskovni predstavnik policije Krunoslav Borovec je dodal, da so HPB oškodovali za "večmilijonske zneske".

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da naj bi policija aretirala bivša člana uprave HPB Ivana Sladonja in Maria Kirinića, medtem ko iščejo bivšega predsednika uprave Josipa Protego, ki naj bi bil na smučanju v Avstriji.

Protego je vlada avgusta letos odstavila s položaja predsednika uprave, na katerem je nasledil Kirinića, ki je ostal v HPB kot finančni direktor. Na isti seji so odstavili tudi Sladonjo, premierka Jadranka Kosor pa ni pojasnila omenjene odločitve vlade.

Protego je na omenjeni položaj leta 2004 imenoval bivši premier Ivo Sanader, je spomnil T-portal. Dodaja, da je Protega potem pripeljal Sladonjo. Oba sta v javnosti znana tudi po visokih zaslužkih, saj so jim lani poleg 6300 evrov mesečne menedžerske plače dodelili približno milijon evrov bonusov.

Protega je danes za hrvaško televizijo izjavil, da se ne skriva ter da se je davi pogovarjal z Uskokom. Ni želel komentirati navedb kriminalistov, dejal pa je, da nobeno izmed spornih posojil ni odobril na podlagi kakršnega koli političnega navodila.

Hrvaški mediji so jeseni poročali, da so Protego odstavili ravno zaradi rizičnih plasmajev HPB, ki naj bi presegali 100 milijonov evrov. Med spornimi klienti banke hrvaški mediji omenjajo podjetja, ki so povezana s člani HDZ, ter tudi splitsko podjetje SMS, ki je bilo zaradi spornih posojil tudi del afere v družbi Podravka.

HPB je pred kratkim potrdila, da je imela v prvih devetih mesecih letos za približno 34 milijonov evrov izgube.